Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två år i KHL – sedan kan VM-backen återvända till Sverige: "Skulle Timrå vara i högsta serien är de etta på listan"

Efter ett år i Schweiz med Kloten återvänder Erik Gustafsson till KHL och Avangard Omsk. Ett tvåårskontrakt är påskrivet – sedan kan det vara dags för spel i Sverige. "Skulle Timrå vara i högsta serien då skulle de vara etta på listan", säger VM-backen när vi träffar honom för en stor intervju.

Annons

TV: Se Erik Gustafsson berätta om sommarstället utanför Sundsvall i spelaren ovan.

Erik Gustafsson utanför stugan i Junibosand.

Erik Gustafsson, 27, sitter på altanen utanför sin stuga i Junibosand när vi svänger in med bilen på parkeringen.

– Innan vi köpte stugan för ett och ett halvt år sedan tittade vi runt ganska mycket. Vi var i Gnarp, Härnösand och Alnö innan vi hittade den här. Det känns som det blev en fullträff, säger han och bjuder på en kopp kaffe.

Runt husknuten ligger dottern Bonnie, drygt ett år, och sover.

– Både jag och Linn kommer härifrån och mamma och pappa har stuga en mil bort. Man får komma bort lite från stan och slappna av. Efter säsongerna brukar man alltid vilja resa, men nu har vi bara varit hemma två år i rad, säger Erik Gustafsson.

Bonnie och Eriks sambo Linn kommer att åka över till Ryssland i perioder under den kommande säsongen.

Den senaste hockeysäsongen spenderade han och familjen i Kloten, Schweiz. Nu väntar två år Avangard Omsk i KHL, klubben som Erik lämnade inför förra säsongen.

– Sociala biten var kanon i Schweiz, men det visade sig efter säsongen att de hade ekonomiska problem. De försökte dölja det så man märkte inte så mycket, men tränarna kändes lite pressade hela säsongen och vi var inte så bra som lag, säger Gustafsson.

Han fick lönen i tid och allt runt laget fungerade – men tiden i Schweiz stannade ändå vid ett år.

– Hockeymässigt blev det en omställning, det var mycket fram och tillbaka på isen. Men från strax före Channel One Cup och hela vägen efter det gick det jättebra för mig tycker jag, säger han.

Till slut landade Gustafsson på 29 poäng (3+26) på 48 matcher i grundserien och sedan slogs Kloten ut i slutspelet.

Redan under säsongen ryckte hans förra klubb Avangard Omsk i Njurundasonen, men den gången blev det ingen övergång. Istället valde han att skriva på ett tvåårskontakt med den ryska klubben efter avslutad säsong Schweiz.

– Förra gången jag var i Omsk tyckte jag att det gick bra och hoppades på NHL. Då hade Philadelphia rättigheterna och man satt och väntade länge, det blev jobbigt. Nu hade Philadelphia mina rättigheter igen en bit in på sommaren och jag kände att jag inte ville sitta och vänta och hoppas en gång till, säger backen.

Han fortsätter:

– Eftersom både jag och Linn trivdes bra i Omsk senast och de ville att jag skulle komma tillbaka kändes det som ett bra steg. Det kanske inte är lika lätt som alla andra ställen i Europa rent socialt, men hockeyn och lönen är bra. Och ska vi åka till Ryssland åker vi hellre nu innan Bonnie ska börja på dagis och i skola.

Bonnie föddes våren 2015.
Erik Gustafsson siktar på spel i Sverige inom några år.

Linn och Bonnie kommer att komma över och bo i Omsk i perioder, men när Erik Gustafsson åker till Ryssland om ett par veckor gör han det på egen hand.

– Att gå till en klubb som man vet tycker om det man bidrar med och den person man är gör det lite lättare, både för mig och för dem. De har bra faciliteter, mycket fans på matcherna och nio av tio säsonger är det en toppklubb. Det är alltid roligare att spela när man vinner och har chans att gå långt, säger han.

När det pratas KHL och Ryssland dyker det ofta upp historier som kan kännas avskräckande.

– Man har hört skräckhistorier om hotell, resor och löneutbetalningar, men allt sådant har de skött jättebra, säger han.

Det ekonomiska är dessutom betydligt bättre än i Schweiz. Lönen är flera gånger högre.

– För mig är det jätteskillnad. Sedan tror jag att jag har en bra lön med ryska mått mätt, så för mig skiljer det mycket. Jag har alltid varit öppen med att det är en del av beslutet. Inte hela, men en stor del, säger han.

Vad betyder det att skriva på för två säsonger istället för en?

– Nu har jag skrivit ettårskontrakt två somrar i rad, och det sliter att inte veta vart man ska spela. Om det går bra är det skönt att ha valmöjligheter, men nu är det skönt med någon sorts trygghet.

De två senaste åren har Gustafsson med familj inte åkt på någon utlandssemester efter säsongen, utan tillbringat tiden i stugan utanför Sundsvall.
Spel i Timrå IK kan bli aktuellt i framtiden – om laget spelar i SHL.

I kontraktet med Omsk finns inga NHL-klausuler eller liknande utan Erik Gustafsson är inställd på två säsonger i Ryssland. Sedan kan det vara dags för en återkomst till Sverige. Han har aldrig spelat på seniornivå utan lämnade svensk hockey som junior – nu är han sugen att testa på spel i SHL.

– I år när jag kom hem efter säsongen följde jag det svenska slutspelet ganska mycket. Jag tycker det är bra hockey som håller hög nivå jämfört med övriga Europa, och det hade varit kul att se hur det är att spela här, säger han.

En av anledningarna till att det suget finns stavas lagsammanhållning.

– När man varit ute och svängt så mycket som jag varit tappar man kanske lite gemenskapen i ett lag. I USA var det hård konkurrens på ett vis, i Ryssland har man språkbarriären och i Schweiz blev det bara en säsong. Kommer man hem tror jag det är lättare att komma in i ett lag direkt. Man har väldigt roligt, det kommer jag ihåg som det mest positiva från juniortiden i Timrå. Sedan skulle det givetvis vara skönt för familjen om vi skulle komma hem, säger han.

Erik Gustafsson fortsätter:

– Hockeymässigt tror jag man kan utvecklas väldigt mycket. Titta bara på Skellefteå och alla spelare som vänder dit och sedan kan få ytterligare en chans någon annanstans. En sådan grej kanske man är ute efter i så fall.

Frågan är om något lag i närområdet kan bli aktuellt?

– Timrå måste i så fall upp till Elitserien, då skulle det vara jättekul, säger Erik Gustafsson.

Han gjorde några juniorsäsonger i Timrå innan flytten till USA i tonåren, men känner sig inte som en ur-timråit. Däremot skulle han gärna spela för klubben i SHL.

– Skulle Timrå vara i Elitserien skulle de vara etta på listan, men det är inget måste att jag ska spela där. Däremot är jag tacksam över tiden jag hade och jag hade aldrig kommit så långt utan det. Det vet jag om, och skulle de gå upp till högsta serien skulle de nog vara etta på listan, säger han.

Erik Gustafsson och dottern Bonnie.

Erik Gustafsson

Född: 1988.

Familj: Sambon Linn och dottern Bonnie.

Längd: 179 cm.

Vikt: 82 kg.

Position: Back.

Klubbfattning: Vänster.

Kontrakt: 2017/18.

Klubbar i karriären: Njurunda SK, Timrå IK, Northern Michigan University, Adirondack Phantoms, Philadelphia Flyers, Avangard Omsk, Kloten.

Mer om Erik Gustafsson:

Läs också: Landslagsbacken om familjelivet, supertalangen och NHL: "Känns som det ska till något extraordinärt"

Läs också: "Satsar alla kort på NHL"

Mer läsning