Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Dahlén om sin egen draft och sonens uppväxt och framgång

För ett par veckor sedan draftades Timråforwarden Jonathan Dahlén till Ottawa. Nu ger pappa Ulf Dahlén sin syn på sonens uppväxt, framgång och hur ishockeyn influerat deras liv.

Annons

Ulf Dahlén har en lång karriär bakom sig som både spelare, tränare och scout.

Han har bland annat vunnit VM-guld med Tre Kronor och har flera NHL-säsonger bakom sig, som både spelare och tränare och han har även lett lag i SHL och Tre Kronor. Den Östersundsbördige ishockeylegendaren Ulf Dahlén stöttar nu sonen Jonathan, som gjort succé i Timråtröjan och nyligen draftats av Ottawa Senators.

– Det är nu resan börjar och det finns otroliga resurser i de här NHL-lagen. Efter draftingen blev han hämtad av en bil som körde honom till flygplatsen i Toronto och vidare på en veckas träningsläger i Ottawa. Det är en jättebra erfarenhet att ha med sig och så var det inte riktigt på min tid, säger han.

Läs mer: Ulf Dahlén om ögonblicket då sonen Jonathan draftades: "Det är nu resan börjar"

Jonathan draftades i slutet av juni som nummer 12 i den andra rundan, och nummer 42 totalt, av Ottawa Senators. Hela familjen fanns på plats i First Niagara Center i Buffalo, USA, under draften.

– Jag träffade många som jag känner och som jag inte har sett på väldigt länge. Dem som jag spelade med jobbar nu för klubbarna. Ottawas utvecklingstränare Shean Donovan har jag faktiskt spelat med, så det är lite kul, säger Ulf Dahlén.

Jonathan Dahlén blev raknad som nummer 12 i den andra rundan.

Ulf däremot draftades som 18-åring som New York Rangers första val och kom att spela för klubben i tre säsonger.

– Jag blev tagen som nummer sju i första rundan, men var inte ens på plats. Då fanns det inga mobiltelefoner så det var svårt att få reda på vad som hade hänt. Men Anders Hedberg ringde till min pappa och det tyckte pappa nästan var roligare än att jag blev listad, att han hade pratat med Anders Hedberg i telefon. Det var lite annorlunda på den tiden, säger han.

Läs mer: Jonathan Dahlén om draftingen till Ottawa Senators: "Helt obeskrivligt"

Under Ulfs karriär tillbringades mycket tid på ishallen, även för Jonathan.

– Jonathan är ju uppväxt i ett omklädningsrum här borta. Det är ju många som skrattar till när de ser honom och ser hur stor han har blivit. Han sprang ju omkring här med sin syster, säger han.

Nu är Jonathan Dahlén tillbaka i Sverige efter en veckas träningsläger med Ottawa Senators.

Men trots en barndom fylld med ishockey var en karriär som ishockeyspelare aldrig skrivet i sten för Jonathans del.

– Det är inget som vi föräldrar har styrt utan han och hans syster har fått välja själva. Vad de än vill göra stöttar man som förälder. För Jonathans del har det väl kommit naturligt eftersom att han har växt upp i en hockeyvärld. Han har ju haft en klubba i handen sedan han började stappla, säger Ulf Dahlén.

Läs mer: Ulf Dahlén om sonens succé – och sina möten med Timråtränarna

Jonathan började sin ishockeykarriär i moderklubben Östersunds IK och spelade i HV71 innan han skrev kontrakt med Timrå inför säsongen 2014/2015.

– Jag har hela tiden sett att han har spelet i sig. Men han är ju född sent på året och har alltid varit minst. Många gånger när han har spelat har jag sett att han har tänkt rätt men inte riktigt hunnit dit, säger Ulf Dahlén

Trots Jonathans storlek har han lyckats i Timrå IK och har en stark säsong bakom sig med 29 poäng i grundserien och ytterligare sju poäng i slutspelsserien.

– Han är ganska smart och har spelsinne och är bra runt målet. Jag tycker också att han jämt jobbar hårt och det är det han ska vara mest stolt över. Det andra kan man inte träna sig till, men det man kan vara stolt över är att man jobbar hårt, säger Ulf Dahlén.

Jonathan Dahlén har en framgångsrik säsong bakom sig i Timrå IK.

Trots det hårda arbetet som ligger bakom framgången anser pappa Ulf att det också är viktigt att inte glömma drivkraften.

– Det är bara att fortsätta och orka träna så hårt som möjligt nu när han har tagit sig till NHL. Framför allt fortsätta älska hockey och ha kul. Den kombinationen är bra och det är det som det hela handlar om. Om man har tur på vägen kan man få chansen, säger Ulf Dahlén.

Läs mer: Jonathan Dahlén inför NHL-draften: "Ska bli hur häftigt som helst"

Det gemensamma intresset gör att det lätt blir mycket prat om just hockey.

– Vi snackar mycket hockey beroende på tiden på året. Det har blivit mycket hockeysnack i och med draften. Nu när han har kommit tillbaka från träningslägret så vill han väl berätta vad som har hänt. Sedan blir det nog inte mycket hockeysnack förrän det roliga börjar igen i Timrå, säger han.

Jonathan Dahlén gjorde under våren klart för spel med Timrå ännu en säsong.

– Nu är det Timrå som gäller ett hundra procent. Det är en dag i taget och väldigt stort fokus på Timrå nu från Jonathans sida. Och jag tycker att det känns jättespännande för Timrå i år, säger Ulf Dahlén.

Mer läsning

Annons