Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iskall och ruskigt pigg kamp i Gärde: Här är gänget som lirat ihop i 50 år

Social gemenskap, motion och adrenalin.
Fler ord behövs egentligen inte för att förklara varför de morgonpigga rinkbandylirarna du ser på bilden träffas på isen i Gärdehov klockan sju varje fredag.
Snart fyller traditionen 50 år.

Annons

– Nu för tiden är det rött mot blått som gäller, men då det här startade så kallades lagen Nisses Pussycats mot Hompan´s Tigers, säger Håkan Lindqvist, 63.

Han är pensionerad medarbetare på Nordeas IT-avdelning. Just den här fredagen är han äldst på isen.

– Jag minns hur det var på åttiotalet, då skrev vi till och med referat efter matcherna, säger Håkan Lindqvist och skrattar.

Enklast är det kanske att ta allt från början. Nisse och Hompan, som fick ge namn åt lagen, är Nisse Hellgren och Sven-Martin Holmbom. Den ene var målvakt i Heffners medan den andre spelade forward. Båda jobbade på Sundsvallsbanken, som efter flera sammanslagningar heter Nordea idag. Historien om rinkbandygänget startade 1967.

– Jag hade en kontorschef som var god vän med Knutte Näslund, som var vaktmästaren på Gärdehallen. Då var ishallen nybyggd på Gärde och tack vare Knutte kunde vi komma hit och spela på fredagarna och vi behövde inte betala. Sedan fick Sundsvallsbanken den här tiden, säger Nisse Hellgren, själv 70 år.

Efter att banken tagit över istiden mellan klockan 7 och 8 på fredagsmorgnarna så fick matcherna en fastare form. Banken deltog i korpen och vann flera säsonger. Träningen fungerade som friskvård. Lagandan var stark. De hade kul ihop. Och de har de fortfarande.

– Vi spelar curling också, och biljard. Sedan blir det after work tillsammans, säger Björn Berg, som jobbar på Nordea vid Vängåvan.

Som 49-årig är han en av de yngre spelarna i gänget. Han kom med 1997, för 19 år sedan.

– Han får bära vattenflaskorna, skämtar Håkan Lindqvist.

– Fredagsmorgnarna är veckans höjdpunkt, konstaterar Björn Berg.

Ett 20-tal spelare som brukar vara med på fredagsmorgnarna. Lagen ska helst ha en målvakt, en kedja på isen och två avbytare. Nu för tiden behöver man inte jobba på banken för att vara med. Den traditionella laguppdelningen mellan Nisse och Hompan och "datafolk" mot "kontorsfolk" gäller inte längre.

Upphovsmannen Nisse Hellgren har däremot trappat ned på istiden. Han föredrar stillsammare motionsformer sedan något år tillbaka, även om han emellanåt deltar från läktarplats. Hälsovinsterna med att spela rinkbandy är ändå många, konstaterar han.

– Det är friskvård. Det kräver en del kondition och så är det förstås som det här med lagidrotten, den fångar många och så blir det umgänge. Det är en bra grej, säger han.