Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iskall undervisning – se reaktionerna när eleverna badar i Stödesjön

Lufttemperaturen låg runt fyra plusgrader när eleverna hoppade i isvaken. Livräddning stod på schemat för Stöde skola.
– Det tänds kanske en lampa hos eleverna och de får känna chocken när man ramlar i en isvak, säger Kenneth Johnsson.

Annons

Läs också: Isarna kan snabbt bli en dödsfälla

Under skärtorsdagen fick eleverna bland annat fått öva på hjärt- och lungräddning med docka och sett en film om issäkerhet med efterföljande diskussion. Till sist fick de som ville testa att ta sig upp från en isvak.

– Det är jätteviktigt att eleverna får veta hur räddning går till och får uppleva det själv. Det är ju en sak att läsa om det och en annan sak att få göra det själv, säger Yvonne Nordqvist, lärare.

Räddningstjänsten från Stöde fanns också på plats och berättade om vad som händer med kroppen när den kyls ned. Ute på isen hölls en kort genomgång av den utrustning som används för att rädda en nödsatt person i en isvak.

Theo Frödin, var först ut att kliva ned. Han tyckte att det korta men kalla doppet kändes skönt.

– Konstigt nog så kändes det riktigt skönt. Jag tycker att det är väldigt bra, att man får lära sig hur det känns när man hamnar i vattnen då isen brister, säger han.

Se också: Se när Pär Lernström tar det iskalla beslutet – badar naken i Storsjön

Somliga hade av naturliga anledningar svårt att tala efter att de tagit sig upp ur det kalla vattnet och sprang snabbt i väg för att värma sig.

Det är första gången som räddningstjänsten deltar på just detta moment. Sedan tidigare utbildar de också flera andra årskurser på Stöde skola om brand i byggnad och vad man ska göra om det brinner.

– Vi informerar om hur vi arbetar och sen får de uppleva hur kallt det är att hamna i vattnet. Vad man ska göra om man kommer till en plats där någon ligger vattnet, sommar som vinter, säger Urban Söderberg från räddningstjänsten i Stöde.

Han tycker att dagen varit över förväntan.

– Det har varit en stor uppslutning bland eleverna att kliva ned i vattnet. Jag är lite förvånad att så många ställer upp. En eloge till dem att de törs prova på, säger han.

Anette Bergman, idrottslärare, hoppade själv i efter viss övertalan från eleverna. Hon säger att räddningstjänsten finns där för att kunna garantera säkerheten men även av en annan anledning.

– Eleverna tar hellre åt sig kunskaperna om någon kommer utifrån och förklarar, trots att vi lärare säger samma sak. Det är kallt men nyttigt och erfarenhet tror jag är viktigt, säger hon.

Se också: Följ med på ett iskallt bad i vak utanför simhall