Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iskyla gav inspiration till Eriks Igloo

Det började med en resa till ishotellet i Jukkasjärvi och efter det var Erik fast. Nu bygger han en igloo varje säsong och de senaste tre åren har han tillverkat det välvda snöhuset alldeles själv.

– Det här är den bästa jag gjort, säger han och visar stolt upp sin vita vinterbostad.

För åtta år sedan åkte familjen Sundström till Jukkasjärvi för ett besök på ishotellet i Kiruna kommun. Där blev både far och son inspirerade av den is- och snökonst som skapades på den kyliga platsen i Lappland.

– Det var väldigt mycket konstnärligt som inspirerade att få till saker i en speciell form, säger Erik.

Det har han också tagit med sig till sin igloo där det finns både ljuslyktor, bord och ljushållare. Allt egenhändigt tillverkat av is. Det snöhus som Erik tillverkat i år tog drygt 14-dagar att färdigställa och för att bygga en igloo måste man ha tålamod menar den nu ganska erfarna konstruktören. Men det är även viktigt med bra byggnadsmaterial.

– Det handlar om att snön ska vara bra packad. Det är viktigt, vidhåller Erik Sundström som är 14 år och går i åttan på Nivrenaskolan i Kvissleby.

Byggnationen går till på det viset att man sågar ut block av packad snö som placeras på varandra. Under tillverkningsprocessen gjuter man sedan på med vatten varv för varv för att igloon ska bli stadig. Erik brukar också använda plankor som stöd vid bygget och själva måttet på snöhuset uppe på Hemmanet blir bestämt år från år.

– Ju tjockare väggar desto stadigare blir det och själva bredden brukar jag ta ut med känsla, förklarar Erik.

I år såg det länge ut att bli perfekta förhållanden för igloobygget men under sm-veckan i Sundsvall blev det några dagar med blidväder och det stoppade temporärt arbetet. Men när den isande kylan sedan kom åter gick det bra att resa det nästan tre meter höga välvda snöhuset. Inne i igloon kan man utan problem stå helt rak och det finns en fåtölj och en soffa i den ventilerade vinterbostaden, självklart är de gjorda av snö och is. Tidigare har Erik haft en trädörr på sin igloo men det har han slutat med. nu är det enbart snö och is som gäller, förutom en liten detalj.

– Jag brukar alltid sätta upp en flagga på igloon. På så sätt blir den som ett riktigt hus, säger den iskalla husbyggaren på Hemmanet.