Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iso Porovic blir ny teaterchef

Efter knappt två år som chef för Scenkonstbolaget Teater kliver Marie Feldtmann av tjänsten.
Hennes efterträdare blir Iso Porovic, välkänd skådespelare och teaterprofil hemmahörande i Sundsvall.

När Marie Feldtmann för några veckor sedan tog "time out" för att fundera över sin situation klev Iso Porovic, i egenskap av biträdande teaterchef, in i hennes ställe.

Sedan i måndags innehar han den ordinarie befattningen.

– Iso känns alldeles rätt, säger Scenkonstbolagets vd Anders Söderlund.

Marie Feldtmann kom till Teater Västernorrland hösten 2009 som efterträdare till Tomas Melander. Hon var då väl meriterad, bland annat som regissör av teater, dans och opera, och hade mycket barn- och ungdomsteater i bagaget.

Vad som är bakgrunden till hennes hastiga avhopp vill Anders Söderlund inte gå in på. Rykten har förekommit att det skulle ha gnisslat mellan henne och personalen.

– I en konstnärlig verksamhet är det högt till tak och det finns alltid olika åsikter. Det vi har diskuterat är att det är av personliga skäl hon kliver av. Hon ville inte utveckla det så mycket, säger Anders Söderlund.

Inför tillsättandet av en ny chef gjordes ingen extern annonsering, utan Iso Porovic tillsätts med ett förordnande på två år.

– Vi behövde en snabb lösning och tidsbegränsade förordnanden är vanliga. Om två år tar vi ställning igen. Jag tror att det kommer att bli jättebra med Iso. Och personalen backar upp honom helt och fullt, säger Anders Söderlund.

Iso Porovic är född i Prijepolje i Serbien, utbildade sig vid Akademien för scenkonst i Sarajevo under 80-talet och arbetade länge för Bosniska Nationalteatern. 2001 kom han med familjen till Sverige och Sundsvall på flykt undan kriget och blev snabbt knuten till Teater Västernorrland.

Under åren har han haft många roller där och även regisserat, men också Riksteatern och filmen har använt sig av hans unika erfarenhet som invandrad skådespelare. Han har spelat Hamlet med Lars Norén och gestaltat en Invandrar-Karloskar i en omvänd version av Mobergs Utvandrarna. Och han har fått stipendier för sitt praktexempel på lyckad integration.

– Det är inte varje dag en person med hans bakgrund blir teaterchef i Sverige. Därför är det här extra roligt för oss som har följt hela hans resa, säger Anders Söderlund.

Iso Porovic är också poet med flera diktsamlingar utgivna. Numera skriver han sin lyrik på såväl svenska som bosniska.

Den nyblivne teaterchefen är just nu i Bosnien på semester.