Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Iso Porovic ger ut dikter i bokform

Nu blir skådespelaren poet på riktigt - också på svenska.
I dagarna ger Scenkonstbolaget ut en bok med ett hundratal dikter av Iso Porovic. I "Den mystika reträtten" är huvudspåren mystik och kärlek.

Så börjar en av de dikter som Iso Porovic i somras publicerade i Sundsvalls Tidning i serien Kulturens fria sidor. Det var första gången så många av hans svenskspråkiga dikter trycktes tillsammans, och kolleger på Teater Västernorrland som läste tidningen fick ett och annat att fundera på.

– Vår presschef Maria Patriksson föreslog dåvarande teaterchefen Tomas Melander att trycka en bok, säger Iso Porovic.

Så skulle det också komma att bli, men det var nuvarande tillförordnade teaterchefen Tomas Eriksson som förde projektet i hamn. Eftersom Teater Västernorrland nu ingår i Scenkonstbolaget står det som utgivare.

Samtidigt är Iso Porovic inte oprövad som poet. Fyra böcker finns redan utgivna av honom på hemspråket bosniska. Han har dessutom medverkat i flera antologier, med vardera en handfull dikter, på såväl svenska som bosniska. Antologiernas utgivare har hittat hans dikter på nätsajter för poeter, där han åtminstone tidigare skrev.

Men nu har det alltså blivit en fysisk, tryckt bok också, med förord av ST:s förre kulturredaktör Curt Bladh och ett hundratal dikter. Iso Porovic tycker att han nu, när han erövrat också det svenska språket så väl att han kan använda det till poesi, har blivit mer komplett som poet.

– Modersmålet har också begränsningar, och där kan ett nytt språk hjälpa en att uttrycka sig bättre. Till exempel finns vissa uttryck bara på svenska, andra på bosniska. Förr fanns det poetiska områden jag inte kunde täcka, men det kan jag i dag, säger han.

Mystik och kärlek är vad hans dikter i första hand uppehåller sig kring. Med rötterna i ett krigshärjat land brukar han vara försiktig med ord som associerar till krig, men "reträtt" kopplar i det här fallet till de inre strider människan utkämpar.

Kollegan Lia Jacobi står för bilder och formgivning av boken - en viktig uppgift, som man i det här fallet kunde få utförd inom teaterns väggar.

– Det ser mycket bättre ut än jag någonsin kunnat drömma om, säger Iso Porovic.

För Scenkonstbolaget kan boken bli en lämplig present, men den ska också säljas hos Teater Västernorrland och förhoppningsvis också så småningom i bokhandeln. 500 exemplar ges ut i första omgången.

Och hemma hos Iso Porovic fortsätter dikterna att flöda.

– Jag skriver som bara den, säger han.