Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isobel Hadley-Kamptz: Detta är direkt rasism utan möjliga undanflykter – SD-toppens agerande är en skam för Sverige

”Ett halvår efter att en illegal invandrare, som borde ha utvisats, dödade och skadade 19 svenskar i ett terrorattentat så tar polisen selfies med invandrare som vistas här illegalt och som borde utvisas….”

Det här skrev Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson på Facebook i veckan om ett foto på en polis ihop med två av de aktiva i "Ung i Sverige", rörelsen som jobbar för att Sverige ska sluta utvisa till Afghanistan. Han följde upp med att fråga vad som egentligen görs mot terrorismen i Sverige.

Låt oss bena ut detta.

De två på bilden heter alltså Fatemeh Khavari och Amir Nabizadeh. Hon är 17 och han är 18 och de har uppehållstillstånd i Sverige båda två. Redan där ljuger Karlsson om dem. Men oavsett detta, vad har dessa ungdomar rimligen med terroristen Akilov att göra? Ingenting, absolut ingenting. Ingenting utom att de är invandrare alltså. Bara detta, att vara invandrare, är dock tillräckligt för att SD-toppen ska välja att koppla ihop dem med terror.

Detta är direkt rasism utan möjliga undanflykter. Sannolikt är det också legalt sett förtal, något Karlsson anmälts för. Eftersom Khavari är under 18 pekar svensk lag mot att målet bör tas upp som allmänt åtal, då det anses värre och samhällsskadligt att förtala barn.

I sig är det förstås inte överraskande att sverigedemokrater uttrycker sig rasistiskt. Det händer varje vecka med mer eller mindre grova inslag och lite beroende på position i partiet blir förövarna åthutade av ledningen. Karlsson tillhör dock den absoluta partitoppen själv, och, vilket egentligen är mer intressant, han är den av de ledande sverigedemokraterna som har den mest intellektuella, låt oss kalla det civiliserade, framtoningen. Om man bara tittar ytligt skulle man kunna tro att han mest bara var en hyfsat anständig konservativ, sådär som Sverigedemokraterna gärna vill framställa sig. Under ytan finns detta.

För jo, man kan vara anständig och till exempel vilja minska invandringen. Jag håller inte med och kommer argumentera emot, men det är en synpunkt som är fullt möjlig att inkludera i ett normalt samtalsspektrum. Det är däremot inte möjligt att inkludera synen att två ungdomar från Afghanistan bör kopplas ihop med terror och mord utan annat skäl än att de just är från Afghanistan.

Detta bör vi komma ihåg nästa gång frågan kommer om huruvida SD är ett rasistiskt parti. Detta bör vi komma ihåg när frågan kommer om huruvida alliansen bör samarbeta med dem. För det här handlar inte om olika åsikter i sakfrågor, där man kan kompromissa och förhandla. Man förhandlar inte med terrorister, heter det. Man förhandlar inte heller med folk som pekar ut fredliga tonåringar som terrorister utan annan anledning än bara deras ursprung.

LÄS ÄVEN:

Isobel Hadley-Kamptz: Ensamkommande lever med konstant rädsla för döden i Kabul

Fler krönikor av Isobel Hadley-Kamptz