Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isobel Hadley-Kamptz: Låt inte medlemskap i facket påverka utvisningar av dem som jobbar

Bilal Yehigin i Hudiksvall, Faisal Hameed i Falun, Surin Tami i Sandviken, Ruslan Gaffarov i Ljusne, Iryna Dodonova i Gävle. Det här är bara en handfull av alla som de senaste åren utvisats eller snart utvisas från Sverige trots att de har jobb.

Oftast beror utvisningsbesluten på småfel från arbetsgivare, någon har fått en hundralapp för lite betalt, en annan har inte tagit ut tillräckligt med semester.

Någon har under en period jobbat deltid och pluggat på SFI, själva idealbilden av en invandrare som försöker integrera sig. Sedan straffas de för det, med utvisning.

Det som kallas kompetensutvisning berör i dag flera olika grupper. Några som fått mycket uppmärksamhet är IT-experter som utvisas från Sverige trots välbetalda jobb i en kraftigt växande bransch.

Enligt TV4-Nyheterna hotas hela 13000 arbetskraftsinvandrare just nu med utvisning, samtidigt som arbetskraftsbristen i Stockholm är den största på tio år.

Stjärnutvecklaren Tayyab Shahab från Pakistan var nyckelperson på sitt företag, men fick utvisningsbesked och valde till slut att flytta till Berlin, där han genast fick ett nytt bra jobb. Vice VD:n Hussein Ismail, valde att avstå lön i ett par månader för att rädda sitt biotechföretag, vilket nu kommit igenom krisen och planerar expansion. Ismail utvisas för sin insats.

Förra året, i december, körde Migrationsöverdomstolen över Migrationsverket och gav förlängt uppehållstillstånd till pizzabagaren Danyar Mohammed trots att han fått 460 kronor för lite i lön.

Många trodde då att de här utvisningarna skulle upphöra. Två månader senare har dock Migrationsverket ännu inte analyserat klart domen, och fortsätter i stället att utvisa hårt arbetande och behövda människor från Sverige. Bara de senaste veckorna har vi fått läsa om utvisningshotade pr-konsulter, programmerare, frisörer.

För det är viktigt att se att pizzabagare och frisörer faktiskt också behövs, inte bara supertalanger inom IT. Alla som kan försörja sig själva bidrar till samhället och gör Sverige rikare.

Jag läser en djupt oroväckande intervju med advokat Arvid Danielsson i Timbros nättidskrift Smedjan. Danielsson är expert på migrationsrätt och hjälper ofta arbetskraftsinvandrare med arbetstillstånd.

Han berättar att facket, som ska kontrollera att arbetskraftsinvandrare har lika villkor, har börjat skarva med sanningen.

Tidigare var facket objektivt, säger Danielsson, men numera tar de ofta hänsyn också till om en sökande till exempel är medlem i facket.

Enligt lag ska det inte påverka en enskild invandrares möjlighet att stanna i Sverige, men om facket avstyrker en ansökan så får man ändå nästan alltid avslag.

Det blåser starka migrationskritiska vindar just nu, från både höger och vänster.

I den här specifika frågan finns ändå en riksdagsmajoritet bakom kravet på stoppade utvisningar. En riksdagsmajoritet som inte gör något.

Isobel Hadley-Kamptz