Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isobel Hadley-Kamptz: Starkt av C att stå upp mot demoniseringen av de ensamkommande

”Jag hoppas att ni blir våldtagna som djur!”

Hundratals ensamkommande flyktingbarn demonstrerade hela förra sommaren i Stockholm för att få stanna i Sverige. En lördag kom en motdemonstration och jag har inte kunnat släppa henne sedan dess, kvinnan som stod där på torget och skrek ut sitt hat. Högt skrek hon, så alla hörde.

Många är vana vid hat på internet, men att höra sådana saker ute i verkligheten? En gräns passerades. Och det var inte oviktigt att det hände just mot ensamkommande.

Förra veckan sade Centern till slut ja till regeringens förslag om att de cirka 9000 ensamkommande flyktingar från Afghanistan och Iran som var under 18 när de kom 2015, och som på grund av långa handläggningstider och bristande rättssäkerhet nu hotas av utvisning, ska få stanna för att gå gymnasiet och sedan söka jobb.

Det är ett dåligt utformat förslag, och har bland annat tvärsågats av lagrådet. Det är också märkligt i sak, om det nu är humanitärt motiverat, varför ska rätten att stanna vara beroende av om man klarar gymnasiet?

En direkt amnesti vore överlägset.

Hanteringen av de ensamkommande har nu redan från början varit undermålig. Unga människor lockades till Sverige i tron att man skulle få stanna, väl här tog handläggningen flera år och reglerna hann ändras under tiden.

De metoder för åldersbedömning som använts har visat sig vara knappt mer tillförlitliga än slumpen.

Det svenska civilsamhället har i stället slutit upp och kompenserat för den politiska och byråkratiska inkompetensen med kärlek och hjälpvillighet, kyrkor, fotbollslag och enskilda har stöttat ungdomarna genom detta limbo.

Samtidigt har demoniseringen varit enorm. Även politiker i seriösa partier har talat om ”skäggbarn” och ”barnlajvare”.

En 15-årig pojke som kom till Sverige som 6-åring och deltog i ett tv-program om skolan hängdes ut för en hatstorm av ledande Sverigedemokrater som insinuerade att han var vuxen som poserade som barn; Mattias Karlsson jämförde ledarna för de ensamkommandes demonstration i somras med terrorister.

LÄS MER: Från Mattias Karlssons öppna rasism finns inga undanflykter

Kvinnan på Medborgarplatsen med sitt öppna hat trodde nog att många andra tyckte som hon.

Uppenbart har personer låtsats vara yngre än de är för att få stanna i Sverige. Det är också uppenbart att de inte alla har asylskäl, med migrationsverkets nuvarande, i och för sig kritiserade, bedömning av läget i Afghanistan.

Men de är här, och de har bott i Sverige i snart fyra år. De kan svenska, många har svenska familjer, och det var det dåvarande svenska rättsläget som lockade hit dem.

Många misstänker att socialdemokraterna medvetet lagt ett dåligt förslag i hopp om att inte få igenom det. S valtaktik är uppenbart att framstå som ännu hårdare mot invandrare än moderaterna.

Att skicka tillbaka förslaget och kräva förbättringar var därför inte möjligt. Det var det här eller inget. Och det här var ändå bättre än inget.