Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israelernas rädsla för knivattacker är fullt begriplig

Det är lätt att önska att Palestinakonflikten redan skulle ha fått ett lyckligt slut. Ett fredligt, försonande och rättvist slut.

Den typen av slut som går att skissera med hjälp av kontrafaktisk historieskrivning, men som i praktiken är fortsatt avlägset.

Det går att ha många kritiska synpunkter på den israeliska bosättarpolitiken och på hur den militära övermakten har brukats historiskt sett. Det är dock en sak att vilja göra en nyanserad analys – som även erkänner palestiniernas frustration och underläge – men en helt annan att acceptera terrorhandlingar som en legitim del av kampen.

Den palestinska terrorismen är principiellt förkastlig och den kommer aldrig att föra situationen ett enda steg närmare en tvåstatslösning. Likväl fortsätter vågen av knivattacker. Under söndagen utfördes attacker mot israeliska soldater över hela Västbanken, som ett led i vad som redan har kallats "knivintifadan".

Uppenbarligen genomförs attackerna med terrororganisationen Hamas aktiva gillande och med al-Fatahs goda minne.

I en intervju med Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddén (15/2), förklarar al-Fatahs utrikespolitiske talesman Nabil Shaath organisationens inställning till knivattackerna: "Nej vi kommer inte att fördöma knivdåden, även om vi tycker att våld är fel, men det är idiotiskt att tro att vi skulle överge vårt folk för att gå Israel till mötes medan Israel förstör vårt land, stjäl vårt vatten och dödar vårt folk."

Den attityd som Nabil Shaath uppvisar kan knappast uppfattas som annat än en legitimering av knivöverfallen.

Uttalandet illustrerar varför tanken om en palestinsk stat ter sig så skrämmande ur israelisk synvinkel, för finns det någonting som talar för att en sådan stat skulle existera fredligt sida vid sida med Israel? Om knivattacker och raketbeskjutning mot civila är godkända kampmedel i dag, vilket förhållningssätt till terror kan man då befara att en framtida palestinsk stat ska inta?

Den som hoppas på en tvåstatslösning och ett slut på både ockupation och terror kan känna sig fortsatt besviken. Precis som vanligt.