Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Istulpaner kortlivade i vasen

Tulpanen är inte längre ett vårtecken. Även på hösten kan den färgglada vårblomman köpas – men vad många inte vet är att dessa så kallade istulpaner är av betydligt sämre kvalitet än sina släktingar.

– De tulpaner som säljs i oktober–november kommer från djupfrysta lökar som har förvarats i över ett år i frysrum i Holland. Lökarna skördades alltså sommaren 2007. De blir föråldrade står kortare tid i vasen, säger tulpanodlaren Håkan Alverbäck på Ekerö utanför Stockholm, tillika ordförande i Blomsterlöksgruppen, en organisation för svenska tulpanodlare.

– Tulpanerna exploderar när de kommer in i värmen hemma. De håller inte mycket mer än tre dagar. En normalodlad svensk tulpan håller en vecka.

De första tulpanerna från årets svenska skörd tittar fram runt lucia. Tulpanens högsäsong är från tulpanens dag den 15 januari till påsk, men säsongen sträcker sig fram till valborg.

– Våra första tulpaner är på gång och står och växer i växthusen. De är odlade av lökar skördade i somras, som har växt normalt, säger Håkan Alverbäck.

Erica Dahlqvist, projektledare på Blomsterfrämjandet, vill dock inte moralisera över istulpanerna:

– Jag vill inte säga att det är fel, men man ska veta vad man köper.