Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är besviken"

Han lockades tillbaka för att skjuta GIF Sundsvall tillbaka till Allsvenskan.

Men när målet nu är infriat får inte lagkaptenen Jonas Wallerstedt följa med på resan – och för ST-sport berättar han om besvikelsen efter beskedet.

– Jag fick knappt en motivering. Och om det var en så var det inte någon jag köpte, säger "Walle"

Det har "legat i luften", men nu är det definitivt klart. Jonas Wallerstedt avslöjar själv att han inte får något förlängt kontrakt med GIF Sundsvall. Efter 121 seriematcher, 29 seriemål och totalt sex säsonger är det slutspelat i GIF-tröjan.

– Jag har pratat med tränarna, Cain (Dotson) och Urban (Hagblom) så sent som i måndags. De har bara meddelat mig att jag inte ingår i laget nästa år, säger Jonas Wallerstedt.

Var de så krassa?

– Ja, så är det. De kommer säkert berätta hur de ser på det. Men jag fick knappt en motivering. Och om det var en så var det inte någon jag köpte.

– Men det är ju så, antingen tror de på en eller så gör de det inte.

Besvikelsen i numera 33-årige Jonas Wallerstedts röst går inte att ta miste på. Den är inte heller något han döljer, även om han säger att han accepterar beskedet.

– Dels är jag besviken för jag hade tänkt att spela något år till. Men den största besvikelsen är att jag inte fått ut mer, eller använts där jag har mina styrkor, under mina tre år här. Jag har mer att ge och framför allt i år har jag inte fått visa det.

– Egentligen är det inte så mycket att säga om. Tränaren tar ut sitt lag och den vi har haft har inte trott på mig som forward. Jag har ändå rättat in mig i ledet, aldrig klagat och gjort vad som varit bäst för laget. Men det har jag inte fått något för utan det har mer stjälpt mig.

På sitt sätt blev Sören Åkebys beslut att stanna i GIF Sundsvall nådastöten för Jonas Wallerstedt som nu får se sig om efter en ny klubb – medan lagkompisarna som han trivts så bra med tar steget upp i Allsvenskan.

Ett scenario långt ifrån det han trodde på när han övertygades att lämna IFK Göteborg, som han vann SM-guld med 2007, efter säsongen 2008 för att flytta tillbaka till Sundsvall. Då som en hyllad frälsare när GIF skulle ta steget tillbaka till Allsvenskan direkt.

– Det var ju min förhoppning. Jag hoppades och trodde att de ville ha mig som forward även om jag inte hade pratat med tränarna om det. Jag visste också att Sundsvall hade Hannes (Sigurdsson) och trodde att vi skulle bli ett fruktat anfallspar.

Tre år senare har Jonas Wallerstedt vid en snabbräkning inte fått spela ens en hel säsong totalt sett i favoritrollen i anfallet. Under fjolåret spelade han oftast defensiv mittfältare. I år har han bara startat fyra matcher. Han tror dock att han hade kunnat göra nytta i Allsvenskan nästa år.

– Jag har spelat så många år där och vet vad som krävs. Jag är övertygad om att jag skulle klara det. Jag vet vilka mina styrkor och brister är.

Nu blir det inte så. GIF Sundsvall kommer göra sin allsvenska resa utan de senaste årens lagkapten. Vad som händer i stället vet inte Jonas Wallerstedt. Karriären kan ta slut här och nu. Samtidigt utesluter han inte att han och sambon Eva kan röra sig – om rätt bud skulle dyka upp.

– Det går inte att svara på vad som händer. Visst hade jag detta lite på känn, men det har inte gått så lång tid. Det skulle kännas fel att sluta när jag känner att kapaciteten finns, men det ska till något bra för att nappa på. Jag kommer inte spela vidare till varje pris.

Nyblivna division I-laget Östersund sägs i alla fall vara intresserade. Och GIF Sundsvall har pratat löst om en tränarroll i ungdomslagen.

– Vi har diskuterat det lite löst, de har frågat om mina tankar, men jag har inte fått något konkret presenterat.

Det enda Jonas Wallerstedt vet säkert är att han kommer följa GIF Sundsvall även i framtiden.

– Givetvis. Giffarna har fått en lite speciell plats i hjärtat. Och jag tycker att föreningen har en fin framtid.