Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag är en vit man som skriver om #MeToo – ska även jag få ett hatdrev mot mig?

I takt med att #MeToo sveper över världen rasar den tillhörande debatten på insändarsidor och i kommentarsfält. Bland annat bidrog den lokala föreläsaren Elin Nilsson med en artikel i Nyheter 24 den 1 november. I en välskriven och balanserad text påpekade hon vad som borde vara självklart för alla. Även den som inte är våldtäktsman kan bidra till att förändra samhället genom att rannsaka sig själv, sprida en positiv attityd och delta konstruktivt i diskussionen. Andemeningen i artikeln var tydlig.

Att inbjuda till en öppen diskussion där alla funderar på vad de själva kan göra för att bidra till positiv förändring. Hon riktade sig till oss män av den enkla anledningen att det varit skrämmande tyst från vårt håll i debatten. Förutom de som skrivit elaka saker i olika kommentarsfält har flertalet män hållit sig undan och låtit saken vara en kvinnofråga. Jag är inget undantag, det kan jag erkänna. Den tystnaden slutar nu.

För Plus-kunder: Elin Nilsson om sexismen inom politiken: "Otroligt lättad att detta kommer fram"

Det är riktigt att även män trakasseras och även kvinnor beter sig illa ibland. Men är det verkligen rätt tid att dra upp allt detta nu?

Så var det det här med hatet i kommentarsfälten. Som svar på sin artikel fick Elin Nilsson ta emot orimliga personangrepp för sina mycket rimliga åsikter. Likt maskar som lockas fram ur jorden vid regn kom nätsexisterna krypande och ventilerade sina ociviliserade åsikter. Vissa vädrade ett generellt kvinnoförakt medan andra bara gick rakt på sak och uppmanade artikelförfattaren till självmord. Sånt hör inte hemma i ett intelligent samtal och det bidrar absolut inte till någonting annat än att föda mer hat och rädsla. Det ska bli intressant att se om jag som vit cisman får ta emot samma hat nu för denna artikel. Om hatdrevet slår jämlikt så att säga. Jag misstänker att så inte är fallet. De som kommenterade gjorde sig skyldiga till exakt den form av förtryck som togs upp i den artikel de kommenterade och precis som Elin Nilsson påpekade så döms hon som kvinna alltid hårdare än en manlig artikelförfattare skulle ha gjort.

För Plus-kunder: Hanna Persson: Det här är större än enskilda män

Med det sagt vill jag absolut försöka att undvika att göra detta till mer av ett könskrig än det redan är. Frågan rymmer flera dimensioner. Det är riktigt att även män trakasseras och även kvinnor beter sig illa ibland. Men är det verkligen rätt tid att dra upp allt detta nu? När vi har privilegiet att få bevittna den största globala kraftsamlingen för jämställdhet i världshistorien. Kan vi för en gångs skull bara lyssna lite? I stället för att alltid framhålla våra egna problem kan vi väl hylla alla modiga kvinnor som träder fram med sina berättelser och krossar den tystnadskultur som förstört så mycket genom tiderna? Deras hjälteinsats kommer att gynna manliga offer också, det är jag övertygad om.

Läs också: Sofia Mirjamsdotter: Skärpta straff kommer inte att minska antalet övergrepp

Självklart ska vi män inte acceptera något kollektivt skuldbeläggande för vad andra av män gör. Men det är ingen ursäkt för att uttrycka sig som en idiot. Ibland kan det vara bra att påpeka att inte alla män är problemet. Men nu lägger vi det åt sidan en stund. Låt oss nu börja prata om hur vi alla kan vara en del av lösningen i stället.

Michael Jonsson

Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Hjälp oss ni goda män

Bra att kvinnor hänger ut maktfullkomliga män – men likväl en fis i rymden

Du fick vad du ville – jag darrade av ilska efter att du inkräktade på min kropp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel