Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är målmedveten och envis"

Ensam på cykel från Haparanda till Sundsvall utan mat till förmån för Sjöräddningssällskapet.

Christoffer Blomberg från Matfors räknar med att klara av resan på tio dagar.

– Jag ska äta saker jag hittar i skogen. Rötter, bär och myror.

Christoffer Blomberg, 18 år, verkar inte särskilt nervös inför den drygt 80 mil långa cykelfärden som inleds i Haparanda på måndag.

Han sitter avslappnat på verandan till föräldrahemmet vid Långsjön och berättar att han ser det hela som en äventyrlig utmaning.

– Jag kommer att få köra på småvägar, så det blir lite längre. Men det ska bli kul, säger han.

Christoffer börjar tredje året på gymnasieprogrammet "Aware – Internationell räddningstjänst och fältinsatser" i Torpshammar till hösten. Resan är hans projektarbete.

Han cyklar till förmån för Sjöräddningssällskapet, och ska bära en tröja med en text som uppmanar folk att donera pengar. Han tänker också skramla med en bössa här och var på vägen.

– Sjöräddningssällskapet får ju inga pengar från staten. Det känns som en bra organisation att stötta, de står för 70 procent av all räddning till sjöss.

För tre månader sedan började Christoffer med insamlingen via en blogg han startade i samband med projektet. Hittills har ungefär 5000 kronor kommit in.

– Jag hoppas på att få ihop det dubbla innan det här är klart.

Christoffer ska sova i tält och planerar att leva endast på föda han hittar i naturen. Fisk, rötter, bär, svartmyror och myrägg ingår i den nya kostcirkeln.

– Många cyklar genom Sverige, jag var tvungen att hitta på något mer som gör att jag sticker ut lite.

Kommer du att klara det?

– Jag är såpass målmedveten och envis att det borde gå bra. Men jag tänker ju inte ta livet av mig utan mat. Går det inte så går det inte.

Vilka reaktioner har du fått?

– Det flesta tycker att det är häftigt. Men en del blir oroliga, farmor och farfar tycker att jag är galen.

Är du det?

– Nej, jag tycker bara om utmaningar och äventyr. Och hoppas på att folk uppmärksammar det här och skänker pengar.