Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag blev livrädd under färdtjänstresan – ska jag behöva betala för extra smärta?

Ännu en gång har det upprepats att jag fått ligga vaken många timmar på natten och dessutom vaknat efter en timmes sömn på grund av värk efter en färdtjänstresa med ovana förare. Denna gång gick det väldigt fort och efter motorvägen körde vi om i stort sett varje bil. Mitt i alla omkörningar ringde mobilen och denne förare pratade på något obegripligt språk trots hastigheten.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

In på Fagerviksvägen, som är begränsad till 50, låg vi på säkert 70–80. Jag har svårt att se på grund av taxametern och mitt synhandikapp men fort gick det i mörkret och regnet. Jag kände mig helt enkelt livrädd. När föraren körde in på min gata bad jag honom att hålla nere hastigheten då vi körde över de fartgupp som finns tvärs över hela gatan. Det första guppet körde han mindre fort i men resten av dem struntade han helt i.

Tyvärr är inte detta första gången som jag råkar illa ut med vissa förare som jag undrar om de verkligen fått den utbildning som väl bör erfordras då man kör färdtjänst/sjukresa. Vissa förare är suveränt duktiga att köra försiktigt och bryr sig om dig som resenär men långt ifrån alla, tyvärr.

Om det inte är bekant så är det så att man inte får färdtjänst om man inte har ett handikapp av något slag. Dessutom är det inte gratis som många tycks tro. Avgiften är 50 procent högre än motsvarande bussbiljett. Det vill säga för närvarande en minimiavgift om 36 kronor. Detta skall jag alltså betala för att ofta bli utsatt för extra smärtor. När en bekant hälsade på mig var jag nära att bli påbackad av en sådan förare som hade svårigheter med uppmärksamheten. Det måste bli ett stopp på detta!

Jag läste nyligen en insändare om taxiförare som trafikerat motorvägen mellan Timrå och Sundsvall som kör mycket fort. Det är inte omöjligt att dessa är färdtjänstförare.

Efter en värkbruten natt efter färd med så kallad färdtjänst

Läs även:

Taxibilarnas vansinnesfärder mellan Sundsvall och Midlanda måste stoppas

Äldre dam föll efter chaufförens häftiga start – man måste väl få hinna sätta sig?

Ha koll på trafiken och anpassa hastigheten – så svårt är det inte

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel