Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag dumpade Olle i en container"

Thomas Quick har sagt att han dumpade Olle Högboms kropp i en container, här bakom gamla brandstationen.
En vecka efter Olles försvinnande såg ett vittne blodig plast och kände doft av förruttnelse ur containern, men den undersöktes aldrig av polisens tekniker.
Det tycker man att de borde ha kollat, säger en av alla de poliser som försökt hitta gärningsmannen.

Olle Högbom lämnades på efterkälken av sina berusade klasskamrater där Floragatan korsar järnvägen. Ingen vet säkert vad som sedan hände.

ST har tagit del av det tidigare hemligstämplade utredningsmaterialet.

1994 hade Thomas Quick just inlett det 30-tal erkännanden som fått honom fälld för åtta mord.

Quicks historia om Olle Högbom växte fram under en femårsperiod. Precis som när det gäller mordet på Johan Asplund lämnade Quick först väldigt vaga uppgifter om platser och tidpunkten. Hans beskrivning av omgivningarna stämmer illa, och signalementet på Olle Högbom och hans klädsel är på flera punkter direkt felaktiga.

Uppgifterna förändras successivt under de olika förhören. Thomas Quick förklarar det med att han inte kan berätta på något annat sätt. Kritiker menar att han manipulerar utredarna.

Även själva mordet beskrivs på olika sätt. Först har han skuggat Olle från centrala Sundsvall, och överfallit honom utan ett ord. Senare har han samtalat med Olle och gått med honom flera hundra meter innan han plötsligt går till attack.

I den sista versionen säger Quick att han dragit in Olle genom en häck bakom Hedbergskas gymnastiksal. Där ska han ha dödat Olle på en tomt där det fanns en skulptur.

Sedan ska Quick ha lyft in Olle i en bil och kört till en container vid en mur i närheten. Där ska han ha dumpat kroppen.

Den uppgiften kan stämma med ett vittnesmål från 1983. En man som jobbade vid gamla brandstationen berättade då att han en vecka efter Olles försvinnande kände en stark odör av förruttnelse från den container som på den tiden brukade stå där. Han tittade in i containern och såg då byggplast med blodliknande strimmor på.

Först dagen efter, när han läste om att Olles glasögon hittats, insåg han att det kunde finnas ett sambandmen då hade containern redan tömts.

Polisen noterade uppgiften och undersökte när containern hade tömts. Men såvitt framgår av dokumenten sökte man aldrig efter blodspår i den.

På senare tid har polisen konstaterat att det verkligen funnits en skulptur på en av tomterna bakom gymnastiksalen och Kulturskolan. Ett vittne som bor intill säger sig också ha hört ljudet av våldsamma slag och skrik av smärta från en man, kvällen då Olle försvann.

De här omständigheterna kan tala för Thomas Quick som gärningsman. Men samtidigt är mycket fragmentariskt, och det är inte utrett hur Quick skulle ha tagit sig till Sundsvall. Åklagaren bedömde inte att bevisen var tillräckligt starka för att väcka åtal.

Det senaste är uppgifter om att Thomas Quick tar tillbaka flera av sina erkännanden i en kommande TV-dokumentär.