Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag fick stanna i Sverige efter en lång kamp – här ligger makten i medborgarnas händer

Det händer väl inte så ofta att en nyanländ skriver opinionsmaterial. Jag är en sådan människa som fick stanna i Sverige efter en lång kamp. Jag brukade neka regeringens makt över mig och nu upplever jag hur fint det kan blir om makten i samhället faktiskt godkänner min existens. Och i Sverige ligger makten i medborgarnas händer.

Förmånen jag skulle få i två år, som är på samma nivå som socialbidraget men kallas för etableringsersättning, tog slut mitt i mars i år. Jag blev helt nedslagen av omständigheterna. Efter några veckor i frid – var kriget på väg igen? Varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen hade meddelat något nytt beslut eller förändring. De pengarna som fanns räckte inte ens till att betala månadens hyra.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Eftersom jag inte hade någon mat ringde jag en nära vän, en aktiv medlem i frikyrkan som brinner för invandrarnas problem – någon som går till tiggarna från Rumänien och reser till Gävle för att stödja en utvisningshotad konvertit som sitter i förvar på väg till döden. Hon kom till min lägenhet och började med att redovisa mina förmåner.

Vi gick igenom alla utbetalningarna från myndigheterna för att diagnosticera felet. Hon läste noggrant, funderade en stund och sa: "Men tänk, i vilket annat land betalar man så mycket till en utlänning från främmande land?"

Kristoffer Hagdel

Fler insändare:

Mamma vill kunna sköta sig själv – är det så konstigt?

De kommer hit och tar våra jobb – är det budskapet statsministern och S vill stå för?

Hemmasittande barn vill men kan inte gå till skolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel