Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag har gjort allt för att bevisa min nykterhet men får inte tillbaka körkortet

Jag blev stoppad av polis i december 2015 och hade ätit en receptbelagd tablett dagen innan. Jag fick lämna blodprov och hade spår av medicinen i blodet. Rester kallades det. Dessa tabletter är ingen fara för trafiksäkerhet och genom recept är de inget hinder för körkortsinnehav.

Jag fick behålla körkortet och blev uppmanad att skaffa recept på dessa av polis. Detta gjorde jag och blev efter åtta månader kallad till rättegång. Jag dömdes sedan för rattfylleri. Eftersom jag hade körkort och arbete kvar blev kostnaderna enorma.

För Plus-kunder: Kvinnor kör bättre än män – på uppkörningen: "Män har en övertro på sin egen förmåga"

När det sedan hade gått ett och ett halvt år fick jag brev från Transportstyrelsen att de överväger att dra mitt körkort under viss tid. Trots intyg från flera oberoende läkare, arbetsgivare med mera fick jag körkortet återkallat i tolv månader.

Trots svenskt rekord i inskickade prover håller hon körkortet över förvaltningsrättens dom.

Detta överklagades till förvaltningsrätten och då så lång tid gått samt att jag lever ett nyktert leverne med regelbundna provtagningar som styrker detta sänktes straffet till tio månader.

Jag förlorade naturligtvis mitt arbete och fick kämpa otroligt för att klara ekonomin.

Nu när jag ska få tillbaka mitt körkort och det nästan har gått två och ett halvt år sedan händelsen får jag inte automatiskt tillbaka körkortet. En handläggare som inte varit med i ärendet från start ska nu fatta ett beslut om mitt nyktra leverne. Trots svenskt rekord i inskickade prover håller hon körkortet över förvaltningsrättens dom.

Läs också: Ny rapport från Transportstyrelsen: Färre blir av med körkortet i länet

Jag vill poängtera att jag är helnykterist sedan 20 år tillbaka och det finns många som kan intyga detta. Jag har verkligen gjort allt i min makt för att gottgöra misstaget som jag gjorde.

Nu riskerar jag att förlora mitt nya arbete för att en handläggare går över förvaltningsrättens beslut och två och ett halvt års provtagningar samt läkares intyg om mitt leverne.

Jag kan verkligen inte göra mer för att bevisa mitt nyktra leverne och riskerar nu att hamna i ekonomiska problem då jag kan förlora mitt arbete.

Besviken

Läs också:

Det finns förare som borde få körkortet återkallat

Ska gångtrafikanter få agera trafikpoliser?

LO, SSU: Ge fler möjlighet att ta körkort – för fler i arbete

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel