Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har sett elever som varit chockade och gråtit"

– Eleven som valt att berätta nu ska ha all heder. Det är dags att någon lyfter bladet från munnen. Det finns elever som far illa på skolan – medan den är toppenbra för andra, säger en person som tidigare arbetat på skolan.

Annons

Uppgiften om abortfilmen bejakas.

– Ja, jag har sett elever som varit chockade och gråtit efter att ha sett filmen. Den visar bland annat hur ett instrument förs in i kvinnans livmoder och krossar huvudet på fostret innan det dras ut. En speakerröst berättar att fostret värjer sig i smärta under ingreppet. Förklaringen från skolans sida till varför man visar filmen är att eleverna ska bli avskräckta från att ha oskyddat sexuellt umgänge. Men likväl som på andra skolor händer det att flickor blir med barn och det som då sker är att de blir unga mödrar i stället för att göra en abort. Själv tycker jag det är gräsligt att de ska tvingas se filmen. Det har funnits elever som demonstrativt vänt sig om när abortfilmen visats, men då har läraren stoppat filmen och sagt att alla i klassrummet får vänta tills personen vänt sig om.

Den tidigare anställde berättar även om att lärare på skolan rivit ut sidor ur läroböcker som handlar om sex och samlevnad.

– De har då gjort en egen tolkning utifrån sin tro om när eleverna ska anses vara mogna att ta emot informationen. Men kristna elever har samma utvecklingskurva som alla andra människor. När materialet långt senare under skolgången presenteras är det för sent. Ungdomarna i dag är mer upplysta än tidigare, men skolan väljer att se dessa områden på ett gammalmodigt sätt. Undervisningen är väsensskild från andra skolor. Vissa elever med icke troende föräldrar eller någon diagnos kan hamna i ett fack och vrångtolkas ofta, medan de med föräldrar som är högt uppsatta i församlingen kommer undan med det mesta. Sedan får man inte glömma att skolan är en av få kvarvarande oaser för barn som inte platsar någon annanstans. Skolan behövs – men jag blir upprörd då vissa av eleverna hamnar i kläm.

Annons