Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag hjälper elever men räcker inte till – förvaltningarna måste vakna, vi kan inte bygga ett samhälle på enbart ideella krafter

Tankar vid en kaffekopp.

Det jag gör, det jag är duktig på, är ingen raketforskning. Det är ingen exakt vetenskap som tar år att lära sig, det är ett genuint intresse för att varenda unge ska må bra och en kunskap om hur livet kan se ut för familjer som har barn med särskilda behov.

Visst har jag kurser och poäng i psykologi, kris och trauma och olika förhållningssätt och behandlingsformer. Men jag har även en tro på att varenda människa som vill lyckas kan lyckas, vi måste bara hitta rätt väg dit.

Kanske är jag inte skrämmande, kanske är det lättare att "någon annan" kommer till skolan och lär skolledare och pedagoger hur vi ska arbeta, hur vi tillsammans med hela familjen ska få våra elever att lyckas.

Men är det rätt väg att gå, ska ideella krafter och föreningar göra det som rimligen borde ligga på en högre nivå?

Jag kan samtala, göra planer och utverka en bra miljö för just den eleven och dennes förälder som jag representerar just då, men alla andra elever som inte har något stöd med sig, vem hjälper dem?

Så här års har jag skolbesök varje vecka, oftast flera. Jag räcker inte till, jag tvingas säga nej till föräldrar som i förtvivlan hör av sig till mig i hopp om att jag kan hjälpa dem. Det gör ont i mig, riktigt ont. Det måste till en lösning och det nu. Vi kan inte bygga ett samhälle på enbart ideella krafter, förvaltningarna måste vakna och göra skillnad. Hela samhället måste arbeta tillsammans för alla elevers rätt till en bra skola. Vi kan inte tappa fler barn nu, det måste få ett slut!

Monika Lindberg, ordförande Attention Sundsvall/Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel