Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag hoppas jag ger lika mycket tillbaka"

– Barnen är vår framtid och det är så viktigt att vi får lära känna varandra, säger Christina Falhammar Schütz
Hon är grundaren till Skolvolontärer och har lyckats skapa ett band mellan ung och gammal.

Annons

På skolgården på Hagaskolan hörs bollstuds, skratt och rop i leken. Mitt ibland dem står skolvolontären Jane Nordlund Gunnvard och väntar spänt på att få en passning. Hennes silvergråa hår lyser i solen och trots sina 69 år hänger hon lätt med i bollspelet King.

– Jag försöker vara med på det jag känner att jag kan och orkar, säger Jane.

Hon började som skolvolontär för tre år sedan och har följt klass 4b en dag i veckan sedan dess. Hon följer även klass 1b en dag i veckan.

På torsdagar är det "Janedagen" och barnen ser till att fröken inte glömmer bort att skriva det på tavlan.

– Det är toppen med en extra vuxen i klassrummet, jag ser bara positiva effekter av det, säger klassens lärare Tanja Frenell.

– Jag finns här, jag hjälper till när barnen behöver och jag frågar hur de mår. Det ger mig så otroligt mycket och jag hoppas att jag ger lika mycket tillbaka, säger Jane Nordlund Gunnvard.

Ämnet är matte och det är arbetsro i klassen. De som vill få hjälp, räcker upp handen.

– Det går fortare att få hjälp när Jane är här, och hon bakar väldigt goda kakor, säger Sandra Ekkem

För tre år sedan gick Christina Falhammar Schütz i pension från CSN där hon arbetat som personalchef. Hennes energi och drivkraft att möta människor fick fart och en idé hade börjat spira. Efter en vadslagning och med stöttning från en väninna tog Christina mod till sig.

– Jag trodde inte att de ville ha mig, men jag bestämde mig för att ringa till Hagaskolan och fråga, berättar hon.

Dåvarande rektorn Gunilla Eriksson blev eld och lågor och kunde knappt tro att det fanns någon som ville komma och vara på skolan, helt gratis.

För allt den första skolvolontären önskat sig var en kopp kaffe.

Veckan därpå träffades de och Christina Falhammar Schütz fick frågan när hon kunde tänkas börja.

– När ni vill, fick rektorn till svar.

Starten till något stort och fint hade med det mötet tagit sin början.

Skolvolontärerna växer – Birgitta Rosén, Christina Falhammar Schütz och Gudrun Engström driver det framåt och brinner för arbetet, som ibland kan vara tidskrävande. Men så länge det ger positiv energi tillbaka tänker de fortsätta.

I dag är 35 pensionärer skolvolontärer i Sundsvall med omnejd – 15 stycken följer sina klasser på bland andra Hagaskolan, Södermalmskolan, Bosvedjeskolan och Kyrkmons skola. Tre stycken är rastvärdar på Nivrenaskolan. De övriga volontärerna hjälper till med läxläsning på bland andra Nivrenaskolan och Bredsandsskolan.

Samarbeten med pensionärsföreningarna SPF seniorerna Freja och Nivrén och även Röda korset i Kvissleby pågår. Att vara skolvolontär kräver inga förkunskaper av läraryrket, alla kan ansöka och intresset ökar från fler skolor.

– Barnen är så härliga och raka, man får verkligen hänga med i tiden. Jag lär mig om spel i mobilen, språket och vilka tv-program man ska se. Ni kan gissa om klassen blev imponerad när jag hade vågat fråga Yohio om en autograf, berättar Christina och skrattar.

Det är utbytet mellan eleverna och pensionärerna som får Christinas spirande idé att växa sig till en frodig planta.