Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag hoppas ST inser sitt misstag

Annons

Dag efter dag får vi höra om ännu ett flyktingboende som tänts på av någon som säger sig värna Sverige. Hotbilden mot flyktingboendena är så stor att Migrationsverket har börjat hemligstämpla nya flyktingboenden så långt det går i hopp om att se färre byggnader i lågor. Även flera kommuner har börjat hemligstämpla samma information med hänvisning till fara för människors liv.

Att Sverigedemokraterna i vissa kommuner går ut och läcker vart dessa boenden kommer att vara är oförsvarbart i detta läge, men tyvärr knappast överraskande. Det som däremot är förvånande är att Sundsvalls Tidning sällar sig till denna skara människor och gör samma sak.

På ett helsidesuppslag den 9 november pekar ni ut en plats där moduler för flyktingboende ska byggas. För att verkligen säkerställa att ingen av läsarna skulle missa den exakta placeringen av boendet har man på tidningen dessutom varit så pedagogisk att man tagit med en stor bild av platsen.

Jag hoppas innerligt att ni bara hade otur när ni tänkte. Att det gick lite för snabbt och att ni glömde bort att det finns människor i vårt land som vill se dessa byggnader i brand. Och jag hoppas att ni rakryggat kan be om ursäkt för denna missbedömning och undvika att göra om samma misstag i framtiden. Dock är jag rädd att detta inte alls var ett misstag utan ett väl kalkylerat avvägande.

Jag är rädd att ni valde att publicera platsen för att ni prioriterar klick och ”allmänhetens intresse” framför människors liv och säkerhet. Om så är fallet hoppas jag att ni vet vad det är ni gör er delaktiga till. I värsta fall står ännu en byggnad i lågor, kanske med en människa därinne. I bästa fall innebär publiceringen endast att kommunen och skattebetalarna får en ökad kostnad på grund av det ökade behovet av vakter. Jag håller tummarna för det sistnämnda och hoppas att Sundsvalls Tidning inser sitt misstag.

Hanna Sandberg

Vice ordförande SSU Sundsvall

Svar direkt: Osmakligt påstående

Hej Hanna, vi bedömer och värderar varje nyhet för sig, men generellt kan jag säga att vi ska rapportera om det som händer i de samhällen där vi verkar. Om en tidigare tom lokal fylls med människor, så är det en nyhet som vi berättar. Om det plötsligt står nya byggnader på en plats, ser vi det som vår uppgift att förklara varför.

Att det finns personer i vårt öppna samhälle som attackerar boende och människor på det vis som har skett i Sverige på senare tid är naturligtvis förkastligt. Men att tro att det går att hemlighålla ett nytt asylboende, oavsett mediebevakningen eller ej, är naivt.

Vår publicering har inget med klickjakt att göra, och ditt påstående att vi gör oss delaktiga till våldsbrott är synnerligen osmakligt.

Karin Näslund

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel