Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag kände mig utskämd"

Hon är kontroversiell, backar inte för att sticka ut hakan och har åkt på ett antal rejäla käftsmällar genom åren.
I en känslomässig berg- och dalbana höjdes hon först till skyarna för att sedan hamna i kylskåpet.
– Jag har varit mycket ledsen och värst av allt var LCHF-anhängarnas hat, säger Annika Dahlqvist.

Annons

Nu är hon på banan igen, läkaren i Njurunda som blev fettdoktorn med hela svenska folket och som aldrig ger upp sitt budskap. Så ofta hon får en chans berättar hon om det förträffliga med mättat fett.

-– Jag vill höja fettets dåliga anseende och därför har jag inget emot att kallas fettdoktor, säger hon.

I huset i Ovansjö ligger tidningen Dagens medicin slängd på en pall och dotterns möbler har tillfälligt staplats i ett inglasat uterum. Annika Dahlqvist berättar öppenhjärtigt hur hennes liv de senaste åren haft både höga kullar och djupa dalar.

Första motgången var 2006 när hon jobbade som distriktsläkare och stängdes av. Ledningen för vårdcentralen gillade inte att hon uppmanade de egna diabetes-patienterna att äta enligt hennes metod.

I stället började hon blogga och föreläsa om LCHF. Och genast fick hon motståndare i stället, av de fettskrämda som hon kallar det.

– Etablissemanget i form av nutritionister och läkare blev mina motståndare. De kände sig hotade av att jag ifrågasatte det de predikat i alla år.

Men 2008 vände doktor Dahlqvists trend uppåt då Socialstyrelsen gick ut med att hennes kostråd var vetenskapligt beprövadeför diabetiker. Plötsligt var hon på varje löpsedel och en flitig gäst i morgonsofforna.

– Självklart var det en framgång att få medhåll men samtidigt var uppmärksamheten ganska jobbig. Varje dag kunde jag ha 200 kommentarer på min blogg och telefonen gick varm samtidigt som jag var ute och föreläste, säger hon.

Hon utsågs i rask takt till Årets drake, Årets västernorrlänning och hon skrev en kokbok som hamnade på försäljningstoppen.

– Den populariteten fortsatte fram till sommare 2009 då jag skrev ett blogginlägg och utttalade mig negativt om massvaccineringar mot svininfluensa, säger hon.

Men den verkliga uppståendelsen kom efter en artikel i Aftonbladet där ett blogginlägg kapade förstasidesrubriker.

– Jag skrev på min blogg att LCHF ger ett bättre immunförsvar och det och övrigt som jag skrev tolkades som att LCHF förebygger cancer och andra livshotande sjukdomar, säger hon.

Lika hyllad som hon hade blivit, lika sågade blev hon nu.

– Upp som en sol, ner som en pannkaka, säger hon själv och ler.

– Det var ett drev mot mig där alla plötsligt tyckte att allt jag sa var fel.

Kritiken blev så kompakt att det tidvis var jobbigt att röra sig ute bland folk.

– Det värsta var när vissa LCHF-anhängarnas tog avstånd från mig och att möta deras hat. Sedan var det tufft att folk jag känner tittade beklagande på mig, säger hon.

Som en konsekvens av all turbulens fick Annika Dahlqvist sparken som läkare i primärvårdsjouren.

– De tyckte inte att jag var bra, att jag sagt fel saker. Det är skrämmande att man kan bli avstängd för något men skrivit på en blogg.

Tiden efteråt var tung. Annika Dahlqvist kände sig utskämd.

Vändpunkten kom i form av ett telefonsamtal från Stöde vårdcentral: Kunde hon tänka sig att jobba där?

– De tror på mina idéer om kost och jag trivs jättebra där. I dag mår jag bra igen och planerar att vara "vanlig" doktor fram till pensioneringen.

Efter motgångarna har hon börjat tänka mer på hur hon formulerar sig.

– Jag försöker men jag är ju spontan och det ligger inte för mig att vara ödmjuk och anspråkslös.

Hon har hela tiden varit mån om att hålla ryggen rak.

– Jag har ju inte gjort något fel. När det stormade som värst kring min person försökte jag tänka bort det och fokusera på LCHF. Mina kostråd är större och viktigare än jag själv, säger hon.