Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag och mina knivar

Varje vecka låter ST helg en person berätta om ett intresse, en speciell händelse eller en kär sak. Jan Olsson från Sörböle är känd över hela Norden för sitt hantverk. Men då under ett annat namn – Kniv-Jocke.

"I Svensk Jakt stod det om en tävling och visades hur man gjorde knivar. Nu jädrar ska jag också vara med, tänkte jag. Jag gjorde en kniv i trä och skickade ner, och tänkte att det här vinner jag lätt. När jag kom ner frågade domarna om jag hade gjort en fågelholk. Det var 2526 år sedan.

Efter det träffade jag en kille från Norge som hette Leif Reisen. Han sa åt mig "Du, Jocke, du gör väldigt fina knivar men det där sista fattas. Du kan få komma till mig så ska jag lära dig". Sedan dess har det blivit förstapris.

Vid ett tillfälle gjorde Leif Reisen en kniv och jag tittade på, sedan fick jag göra precis som han. Efteråt lade han knivarna bredvid varandra och sa att han inte visste vilken han hade gjort. Det var helt otroligt att höra. Den kniven hängde på backspegeln i bilen hela vägen hem.

Leif Reisen har förändrat mitt liv. Jag har vunnit Nordens största knivtävling 13 år i rad. Det går inte att vinna mer. De ringde från Överkalix ett år och ville att jag skulle skicka upp knivar till en tävling. Jag skickade upp fyra knivar och vann första, andra, tredje och fjärde pris.

Jag har blivit kändis i Norge och Sverige och överallt. Jan Olsson vet inte folk vem det är, de tror att det är bankrånaren på Sergels torg. Men Kniv-Jocke känner de till. Jag var vid Riksgränsen och visade hur man gör knivar. Jag garanterar att kungen inte blev fotograferad lika mycket när han var där. Det blixtrade och small överallt jag gick.

En gång kom frugan in i verkstaden och sa åt mig hur jag skulle göra en kniv. "Gör den själv då, sa jag och det gjorde hon. Då kom hon tvåa i en tävling.

Jag har gjort världens minsta kniv, tre millimeter med slida och allt. Det var när Sundsvalls Tidning skrev om en kniv som skulle vara världens minsta som jag bestämde mig för att göra en ännu mindre. Det gick åt trefyra filmrullar innan de kunde fotografera den eftersom den var så liten.

Jag brukade härja när de delade ut priserna. I Norge hade jag en hel bunke med vatten som jag hällde över mig själv när jag vann. Det var mycket tok. Jag tog av mig skorna och klappade i väggen och skrek och tjoade.

Jag är Norrlandsmästare i rock ’n’roll också. På Wivex vann vi tre gånger och i Härnösand en gång. Det finns affischer från när vi var ute. På dem står det "det halsbrytande dansparet trefaldiga mästare på Wivex"."