Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag och mina: Pärlplattor

Varje vecka låter ST helg en person berätta om ett intresse, en speciell händelse eller en kär sak. Hemma hos Oscar Modin finns pärlor i tusental.

Annons

Det hela började när jag extrajobbade på fritids och förskola. Just då var jag ensam man på hela avdelningen och jag kunde rita, så jag blev väldigt populär. Jag ritade väldigt mycket åt barnen, sedan kopierade jag teckningarna så att alla kunde färglägga. Vi lade även pärlplattor.

Hemma hade jag några pärlor liggandes från barndomen, så jag började lägga pärlplattor på fritiden också. När jag upptäckte hur kul det var köpte jag ännu fler pärlor.

I början gjorde jag enkla figurer som en streckgubbe, en sol eller en nyckelpiga. När jag började lägga hemma blev det många tv-spelsmotiv. Det är så lätt att ta dem för de är så pixliga. De har redan rutorna så det är bara att ta rätt färg på rätt plats.

Det är inte direkt svårt att lägga pärlplattor – bara jobbigt. Det tar alltid längre tid än man tror. Om man ska ta fram egna mönster tar det otroligt lång tid. Först ska man skissa, sedan börjar man lägga. Därefter märker man att man har lagt 30 pärlor fel, och då måste man flytta varje pärla. Det är mest det som tar tid – att få fram själva mönstret. Därför är det tacksamt att göra tv-spelsmotiv – de är redan färdiga.

Det som har tagit längst tid att göra är en stor 3D-kub, för den gjordes i flera lager. I effektiv tid tog det fem dagar att göra den. 

Jag har alla färger sorterade i burkar, flaskor och påsar. Det är uppåt 38 färger, om inte mer. Men ibland känner jag att jag borde ha fler för att få till vissa nyanser.

Jag spiller ut pärlor ibland, om locket inte sitter på. När jag sitter med ett projekt har jag alla färger jag ska använda framför mig, och om jag gör stora rörelser kan de välta. Det är extremt jobbigt att städa upp. Jag försöker rädda alla, för en pärla är alltid en pärla. Men sedan dammsuger jag upp dem som hamnar i springor i golvet.

När jag pärlar använder jag en pincett för då går det snabbare. Jag brukar sitta några timmar åt gången, fast jag tar en paus då och då. Jag kan dra igång en film eller sätta på tv:n under tiden. Men då blir det mest att jag lyssnar på filmen.

När man sitter där försvinner tiden helt. Oftast hamnar jag i ett lugnt tillstånd. Jag gör det för att lugna ner mig och för att det är kul. Men ibland kan det bli frustrerande, om jag har lagt fel eller spiller ut pärlor. Då blir jag helt röd i ansiktet och kokar nästan.

När jag var liten var jag den i klassen som var bäst på att rita. Jag gjorde alltid något kreativt. På gymnasiet gick jag Bild och form, och där fick jag blomma ut. Sedan pluggade jag grafisk design och senare Serie- och bildberättarprogrammet i Gävle. Där fick jag utföra min hobby på högskolenivå. Nu pluggar jag informationsdesign med inriktning informativ illustration. Det är mer tekniskt tecknande som sprängskisser och ritningar till saker. Sådant som du kan hitta i en Ikeakatalog: ritningar som visar vilka skruvar som ska sitta var.

I framtiden vill jag framför allt göra något inom det kreativa, som logotypdesign. Jag har en naturlig fallenhet för det kreativa. Det är kul när man får till det, för då blir man sporrad att fortsätta.

Annons