Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag rustar för ännu ett kval

Lördag eftermiddag på ett förmodat blåsigt Landskrona IP avgörs GIF Sundsvalls öde.

Först då vet vi om det blir direktuppflyttning till Allsvenskan nästa år, eller ett nervpirrande kvalspel nästa vecka.

Om jag förstått saken rätt blir vi inte många medelpadingar på de gamla betongläktarna i den nordvästskånska kuststaden, som ligger där, litet på undantag nu för tiden, mellan Öresundsregionens två svenska nav: Malmö och Helsingborg. I fotbollssammanhang hemvist för "di blåe" och "di röe". Några till Skåneland utflyttade sundsvallare och ett antal lika utflyttade supportrar från "GIF 031". Resten lär följa dramat framför tv-apparaterna.

Lättförståeligt, då Giffarna inför slutomgången av Superettan parkerar på kvalplats och där inte bara två poäng skiljer till ledande Falkenberg och en ynka pinne mer gör att Örebro har andraplatsen. Norr-landslaget har dessutom tio–elva mål att plocka in om man hamnar lika med FFF eller ÖSK i topp.

Nej, vinst är det som gäller, samtidigt som Falkenberg måste förlora och Örebro bara får spela oavgjort.

Välkända fakta, som jag förstås hoppas men inte riktigt tror på.

Ändå styr jag kosan mot Landskrona. Kepsen och långkalsongerna är medpackade, liksom ett antal uppfräschade minnesbilder som säger att allt är möjligt.

Några löpsedlar med allsvenskt budskap kommer däremot inte att stuvas ner i mitt lätta bagage ...

Jag har ganska intensivt följt Giffarnas äventyr under den här säsongen i Superettan, som är en både hemsk och härlig serie. Många skickliga spelare, flera gamla storheter till föreningar, som alla vill tillbaka till det allsvenska rampljuset. Och så ett antal fighters och hyggliga hantverkare som gör jobbet utan andra ambitioner än att överleva med alla till buds stående medel.

Det gör varje match till ett eget litet äventyr.

Inte minst mötet med Landskrona BoIS, som tidigare i höst figurerat i ett antal matcher med märkliga vändningar och resultat, och som granskats misstänkta för att vara föremål för spel och dobbel av olaglig karaktär.

Ni vet att ingen är dömd för något, men två spelare i BoIS-truppen har stängts av till vidare, och sorgligt nog är Landskronas match mot Falkenberg (4–0-seger till slut för hallänningarna) föremål för spekulationer om påtryckningar för att försöka få till ett resultat som "passade" i det illegala spelet.

Nu slåss detta Landskrona för sin existens som elitförening, samtidigt som Ängelholm bör vara en lättare uppgift för Falkenberg hemma.

Örebro, däremot, måste göra en toppinsats för att slå Ljungskile på Skarsjövallen. Där ligger Giffarnas stora chans!