Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag säger inte att SD:s Sverige skulle bli som Nordkorea

Sverigedemokraternas landsdagar pågår under helgen i Lund. Sofia Mirjamsdotter är på plats och bevakar.

Annons

Jag fick ett mejl av en läsare. Vi kan kalla honom Anders. Han tyckte att jag förtjänar att dömas till utvisning till Nordkorea för att den svenska livsstilen enligt honom är utplånad och det skulle vara mitt fel. (Han brukar även kalla mig smickrande saker som hagga, falsk skata, lågpresterande sopa.)

Anders sympatiserar med Sverigedemokraterna. Jag tänker att han kanske inte har läst partiets program.

Under landsdagarna har ombuden debatterat en rad motioner och framlagda förslag. Förslag som om de alla genomfördes skulle göra Sverige till en riktigt obehaglig plats, med litet utrymme för personlig integritet eller rättssäkerhet.

De handlar om övervakning, registrering av medborgare och offentliga register över pedofiler och somliga våldtäktsmän.

Förslaget om att grova brottslingar som avtjänat sitt straff ska kunna förses med fotboja kan inte med all vilja i världen betraktas som rättssäkert.

(Mitt i allt diskuterades en motion om att avskaffa sjöfyllerilagen, något som måste ses som ett undantag och som inte heller fick gehör hos ombuden.)

Kombinationen av partiets rättspolitiska förslag, de motioner som lämnats in, partiets syn på medier och pressfrihet, Åkessons önskan om åsiktskartläggning av muslimer och inte minst det kritiserade toppstyret i det egna partiet, skapar en föga smickrande bild av partiets demokratiska ambitioner.

Jag säger inte att Sverigedemokraternas Sverige skulle bli som Nordkorea, det säger jag inte.

Däremot skulle Sverigedemokraternas Sverige bli så pass obehagligt att varje vän av demokrati, yttrandefrihet och liberala värderingar borde bäva inför blotta tanken.