Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag som trodde att föräldrar skulle göra allt för sina barn – din resa till Kanarieöarna är förkastlig

Överallt hör man uttrycket ”att ta ansvar”, såväl inom politik och näringsliv, som inom vård, skola och bland föräldrar. Ja, är inte föräldraskapet själva synonymen för ansvarstagande? Men om vi ska vara ärliga så stämmer inte det riktigt. För när det kommer till de obekväma eftergifterna rörande vår klimatpåverkan, som att avstå från långhelgen i Paris, att dra ned på omotiverad konsumtion och onödigt bilanvändande, att välja bort utlandssemestern, ja, då lyser miljöansvaret med sin frånvaro. Jag som trodde att föräldrar var beredda att göra allt för sina barn?

De flesta tycks fortfarande resonera att man ständigt måste få unna sig något; att man inte kan ha samma vinterjacka i år också, att man inte kan ha samma mobiltelefon som förra året, samt att det väl ändå är en mänsklig rättighet att få flyga till New York/London/Thailand åtminstone en gång per år?

Att resonera på det viset att 'det vore väl kul att åka med barnen till Kanarieöarna' är förkastligt – en björntjänst i kvadrat.

Även om vi bortser från vissa organisationers och politiska partiers patologiska oförmåga att tillgodogöra sig den förkrossande mängden empiriska fakta rörande den accelererande globala uppvärmningen, så måste vi inse att vi själva inte kan fortsätta vårt vardags- och helgdagsliv som om ingenting står på spel. Faktum är att precis allting står på spel. Att resonera på det viset att ”det vore väl kul att åka med barnen till Kanarieöarna” är förkastligt – en björntjänst i kvadrat. Varje gång du, eller någon annan, väljer att resa eller konsumera på grund av naiv slentrianmässighet, bidrar det till att fösa alla våra barn ett steg närmare avgrunden.

Trots detta faktum hör man ständigt näringslivets propaganda om att ökad konsumtion och ökat flygande skulle vara någonting odelat bra för oss och samhället. Planerna på att bygga ut Arlanda och att ta bort den futtiga flygskatten vittnar om miljötänkets totala haveri. Så skrämmande visionslöst och cyniskt. Den förmögna maktelitens intressen står idag som en järnridå mellan våra barn och deras framtid. Det är hög tid att rasera maktens gyllene grindar. Frågan är om det finns tillräckligt många vuxna som kan ta ansvar?

Att ta verkligt ansvar innebär att våra osunda resemönster och sanslösa överkonsumtion måste få ett abrupt slut. Kapitalismens baksmälla är över oss med full kraft. Det här handlar inte om en ideologisk övertygelse, som vissa kvasikritiker idogt framhärdar, utan det handlar om en intellektuell övertygelse. Ja, just samma intellektuella klarsynthet som baseras på fakta – vilken bland annat gett oss flyg, mobiltelefoner och internet – kräver nu att vi måste förändra vårt sätt att leva från grunden. Om vi ska överleva. Våra barns möjlighet till en hållbar framtid är direkt beroende av en omedelbar global omställning och mobilisering som saknar motsvarighet i mänsklighetens historia. Den klimatstrejkande tonåringen Greta Thunberg har begripit detta. Har du?

Marcus Ödebygd, bekymrad förälder och praktisk filosof

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel