Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag tar hellre en varm hand än en dator när jag blir dement

Efter att ha närvarat vid ett föredrag på Seniordagen den 9 oktober fick jag panik över hur den digitala tjänsten E-hälsa skall ta över i framtiden. Bakgrunden till denna utveckling påstods vara att människorna inte räcker till att ta hand om alla äldre. Vilket nonsens – allt beror väl på hur man prioriterar. Konstigt att det finns tillräckligt med människor att utveckla det ena värre än det andra i den digitala världen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Detta blir en riktig anhörigfälla av första klass. Redan nu vårdas 80 procent av de vårdbehövande av anhöriga. Är målet 100 procent?

Vi 40-talister förtjänar mänskliga kontakter. Tänk vad mycket pengar vi bidragit med under hela vår yrkesverksamma tid, men nu när vi snart behöver samhällets tjänst så finns det aldrig pengar – vart tar alla pengar vägen? En stor del har gått till allt IT-folk för att utveckla tjänster som vi inte vill ha.

Eftersom vi blir äldre och äldre är det också allt fler som blir dementa, fick vi höra. Skall alla dessa dementa människor sitta i sina lägenheter med en dator som sällskap? Hur skall en dement människa kunna sköta sin omvårdnad via E-hälsa? Välkommen till verkligheten!

Jag är mycket medveten om att en del, speciellt de som är involverade i de olika digitala projekten, är positiva till olika slag av E-hälsa via datorn, men jag tror att det är fler som värdesätter en varm mänsklig hand i sin när så behövs.

AKE

Läs även:

Efter kritiska insändaren om äldrevården – Sandra, 24, ryter ifrån: "Det är ren lögn" (Plus)

Min dementa hustrus kliande hårbotten blev en symbol för eländet i demensvården

Mamma blev utan livsviktig medicin – företaget struntar i gamla människors hälsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel