Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag trivs ensam i örnnästet, smuttande chardonnay

Annons

Två av de tre senaste årens julaftnar, och efterföljande nyårsaftnar, har krönikör Nygren häckat ensam i sitt södermalmska örnnäste, smuttande chardonnay och blickat ut över Sundsvalls hamninlopp och påkostade fyrverkerier, hälsosamt befriad från halvarslade nyårslöften.

Solituden har inte ens i närheten av plågat. Ovannämnde verkar, förutom på gott och ont ofrånkomliga inslag av kvinnlig fägring, trivas alldeles utmärkt i sitt eget sällskap och saknar behov av att dagligen, eller ens någonsin, via Facebook eller andra sociala medier flänga ut bilder och entusiastiska och inte sällan genomfalska, patetiskt självförhärligande tillhörande texter kring vilket hektiskt, härligt intensivt liv man lever med sambo, ungar, krogliv, eller whatever the fuck. 

I själva verket handlar påfallande många Facebook-inlägg och annat förstås om desperata försök att vidmakthålla en dröm; en illusion om att kunna lura omvärlden och i slutänden inte minst sig själv. Andra liktänkare hakar på, eftersom de har samma behov av illusioner.

I en kommande dokumentärfilm, betitlad The Swedish theory of love, som bland annat kommer att visas i SVT, drar skaparen Erik Gandini slutsatsen att svenskarna är världens ensammaste folk och att uppemot en miljon av medborgarna anses vara socialt isolerade.

"Jag bor vid Mariatorget i Stockholm, och där har Röda Korset satt upp en bänk där det står Här kan du möta någon", säger Erik Gandini i en intervju i Sydsvenskan.

Dokumentärfilmare Gandinis research ledde honom till att begrunda att en icke obetydlig del av den svenska ensamheten kan skyllas på det socialdemokratiska folkhemsbygget, där tanken var att ingen skulle behöva vara beroende av någon annan person och att det skulle finnas noll ekonomiska förpliktelser mellan män och kvinnor, eller mellan barn och föräldrar. 

Det kallades frigjordhet, jämlikhet. 

Baksidan på myntet blev möjligen ensamhet, i bakvattnet på allt kapande av beroendeband.

Allting har sitt pris, right?

Sverige, och således statistiskt sett rimligen även Sundsvall, har flest ensamhushåll i världen. Undersökningar visar att 40 procent av alla vuxna svenskar känner sig solo, socialt isolerade.

Fyra av tio. 

Autogiro gör att ensamma, företrädelsevis äldre människor kan ligga döda i flera månader i sina hem utan att någon saknat dem. 

Det är möjligt att det behövs en Röda Korset-bänk även i den här stan. Ofrivillig ensamhet är inget att fnysa åt.

Men när krönikör Nygren läste om ovan nämnda dokumentärfilm, ansåg han sig ha fått ytterligare bevis för att han, om än relativt, kan anse sig lyckligt lottad.

Christer Nygren