Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag tycker inte om att ha för lite att göra"

Han har varit med och räddat Svartviks skola från nedläggning, utvecklat en utbildning i arbetsmiljö som i dag är branschstandard och rest runt hela världen i jobbet. Jubilaren Johan Nylander har så länge han kan minnas haft mycket runt omkring sig – och stormtrivs med det.

Annons

En sak kan man snabbt konstatera efter att ha fått höra Johan Nylanders livshistoria – han har inte suttit sysslolös under sina 50 år. Inte någon gång.

Arbetslivet började på deltid redan i femte klass då han delade han ut reklam och sålde ST på söndagarna i hemstaden Hudiksvall. På gymnasiet, där han läste ett program med datainriktning, insåg han vad han ville syssla med.

– Jag tyckte om kemi, och jag hade en väldigt bra lärare som kan ha bidragit. Jag gillade experimenten och fascinerades över vad som hände vid olika kemiska reaktioner. Att jag dessutom var intresserad av matte gjorde inte saken sämre, säger Johan Nylander.

Han kom sedan in på KTH i Stockholm där han valde att inrikta sig på massa och papper på grund av extrajobbet på Iggesunds bruk. Trots att det verkade tungt och luktade illa, som han beskriver det.

Efter utbildningen fick både han och sambon jobb i Örnsköldsvik, något de fick reda på under en resa till Mexiko. Johans tjänst innebar en hel del resande runtom i världen där den viktigaste gick till Japan. Där hämtade Johan inspiration till hur man får bort trycksvärta ur returpapper. När företaget sedan bytte inriktning gick Johan vidare.

Tillsammans med familjen, som hade utökats med en son och en dotter, gick flyttlasset till Västerås där han började sälja kemikalier.

– Det var en rolig period när jag reste runt mycket i Sverige och Europa för att träffa kunder. Jag fick prova på lite olika roller, bland annat som chef för Norrlandsregionen.

Det gjorde att han efter två år i Mellansverige blev headhuntad till tjänsten som fabrikschef på Akzo Nobel i Stockvik. Att ta över som chef på en fabrik som nyligen bantats från 175 till 70 anställda blev utan tvivel Johans största utmaning dittills.

– Det var mycket sår i organisationen och osäkert om fabriken över huvud taget skulle överleva – det stod mellan oss och en fabrik i England. Då bestämde vi oss för att försöka, och till slut drog vi vinstlotten. Men det var slitigt, och när vi hade fått vårt fjärde barn sa jag upp mig.

Han har trots det mycket att tacka fabriken för eftersom det ledde in honom på den bana som han än i dag är inne på: arbetsmiljö. Ett område som visade sig ha stor potential och som Johan började intressera sig för. Detta utvecklades inte minst på SSG i Sundsvall där Johan började jobba 2006. Där var han med och tog fram en webbutbildning i arbetsmiljö och säkerhet som i dag är branschstandard och har utbildat 200 000 personer.

– Jag såg affärsmöjligheter i det. Jag är väl lite sådan som person, att jag tänker i sådana banor.

I dag driver Johan ett eget företag inom just arbetsmiljö och har jobb både i Norrland och ute i Europa.

Men det finns få saker han känner sig så nöjd med som att ha varit med och räddat Svartviks skola. Skolan som först lades ner av kommunen och sedan startade upp igen i privat regi, tack vare några engagerade föräldrar i bygden.

– Det är egentligen en helt osannolik historia, och vi stred mycket med kommunen och Skolverket med skrivelser fram och tillbaka. Det blev så tomt på området när det inte var någon skola här under ett läsår. Nu är det en blomstrande skola. Jag är lite stolt över att ha dragit det framåt.

Lägg till några engagemang, bland annat i Svartviks IF och Svartviksdagarna och som deltidsbrandman, och ett redan späckat schema har stundtals svämmat över med jobb och andra åtaganden.

– Jag tycker inte om att ha för lite att göra. Men jag har avvecklat några uppdrag för att få lite mer tid till barnen och företagandet.

Han ser lugn och samlad ut trots att det är mycket på gång. Han är mitt uppe i en separation och ska inom kort flytta till Bredsand.

Senare samma dag som ST träffar honom ska han och familjen åka till Thailand, där de både ska fira jul och Johans 50-årsdag.

– Vi ska träffa min bror och hans fru, som är thailändska, så vi firar i hennes hemby. Jag har aldrig varit borta över jul så det blir något nytt, säger han.