Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vill fånga den dokumentära känslan" – Andreas Öhman spelar in en ny film i Ångermanland

Regissören Andreas Öhman befinner sig än en gång på hemmaplan för att skapa film. Webbserien "Den sista sommaren", med premiär om ett år, spelas just nu in i hembyn Djuped.

Älven ligger blygrå och stilla; en bit uppströms flyter en ensam fiskebåt och från norr kommer en plog med rastlöst trumpetande kanadagäss och sveper förbi. Hösten utgör en stämningsfull inramning till den berättelse som skrivits av Andreas Öhman och Alice Ängeby – och som nu ska bli tv-serie.

"Den sista sommaren" handlar om en cancersjuk ung kvinna, en sista sommar med det gamla kompisgänget – som inte vet något om hennes sjukdom – och en kompis som ska dokumentera allt. Kompisen, som är den enda i sällskapet som känner till sjukdomen, blir smått besatt av sitt uppdrag.

Kysscenen nere vid stranden kräver ett par omtagningar. Nästa scen, som spelas in uppe på Djupedssågen, är mer spänningsladdad; ett mystiskt dunkande ljud skrämmer, dunkla miljöer med trärester och allsköns bråte förhöjer stämningen.

Filmen spelas in med systemkamera för att få en dokumentär prägel.

– Det blir ganska mycket improviserat, och skådespelarna är höggradigt involverade i sina karaktärer. Jag vill fånga den dokumentära känslan, gå på impuls, det kan bli väldigt intressant, säger Andreas Öhman.

Alla Andreas Öhmans filmer är helt eller delvis inspelade på hemmaplan i Ångermanland – även den kritikerrosade och flerfaldigt Guldbaggenominerade "I rymden finns inga känslor", som också blev Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2011. Miljöerna i Djuped, en liten by vid Ångermanälven några mil norr om Kramfors, kan man hitta lite här och där i hans produktioner.

"Den sista sommaren" spelas in helt och hållet på plats.

– Jag tyckte det passade bra. Det finns många miljöer här omkring som passar just den här historien, säger Andreas Öhman.

Det är tredje veckan som det 17 personer starka filmteamet är på plats. Sju av de 17 är skådespelare i det drama som ska rullas upp i åtta avsnitt à 15 minuter.

Några direkta planer på att klippa ihop materialet till en film finns inte.

– Vi får se hur vi gör. Det blir en senare fråga, säger han.

* * *

Läs mer om kultur och följ Ångermanlands kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Kulturkrönika: Dags att sluta med storstadsromantiken

Läs mer: Berättarfestival på Mannaminne – "En berättelse behöver inte vara sann, det räcker om den är bra"

Läs också: Linda Lasson skildrar en skövlande samtid

Läs mer: Box långa resa – från kraftverk till konstcentrum och whiskydestilleri