Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vill ta tillbaka njutningen med julen"

Hon går all in i julen, fyller jämnt och är småbarnsförälder. Ändå lyckas Caroline ta december med ro.
– Jag har bestämt mig för att njuta i år. Hemligheten är att vara ute i god tid.

Ja, nog andas den blåfärgade funkiskåken frid denna solstrålande vinterdag. Barnen är ute i friska luften medan Caroline gör i ordning kaffe inomhus. Det är möjligt genom att maken Per studerar på distans och kan vara hemmavid.

I år infaller alltså julfirandet med att Caroline själv fyller lite utöver det vanliga. Dessutom har familjen fått tillökning sedan i fjol. Och senaste skötebarnet skaffade de sig så sent som i somras: ett vinterbonat sommarställe i Långsjön.

Vägen till lugn och balans stavas planering.

– Jag vill ta tillbaka njutningen med julen och skapa traditioner med barnen. Därför har vi spritt ut paketinköp, bakning, matlagning och andra förberedelser under längre tid, säger hon.

För visst ska det firas. Båda helgerna före jul är intecknade för kalas. Och även på julafton väntas gäster.

– Då kommer det att bli lite av knytkalas där alla bidrar på olika sätt.

Vid sidan om föräldra- och yrkesrollerna är politiken en viktig syssla. Caroline har varit med i socialdemokratiska föreningen i tio år och är sedan snart ett år aktiv som ersättare i kommunala Navi (Nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration).

– Jag behövde hitta ett eget engagemang utanför hemmet. Frågorna där intresserar mig mycket och jag har även utbildning i svenska som andraspråk.

Om hon finge axla kommunalrådsposten vore prioriteringen given:

– Jag skulle först och främst satsa mer på skolan. Sedan skulle jag se till att flyktingar kommer in på arbetsmarknaden.

Att skriva är ett intresse som följt henne sedan uppväxtåren med lillasyster Denise i Timrå. Dagboksanteckningar – både egna och för barnen – kombineras numera med bokutgivningsdrömmar. Ett första försök att få bokförlag att nappa misslyckades, men det kommer mer.

– Jag vänder mig främst till barn och ungdomar och har underlag för säkert flera böcker i byrålådan.

Som läsaren förmodligen redan insett är Caroline en social person med gott om vilja och energi. Att även maken Per (studerar nationalekonomi) är hemma om dagarna betyder förstås en hel del i sammanhanget. Deras respektive släkt finns också i närområdet.

Caroline och Per möttes för drygt tio år sedan på hans dåvarande arbetsplats på SCA:s forskningslabb, där hon gick på sommarvikariat.

När de som äkta makar flyttade in i huset i Övre Bredsand ett par år senare hade Caroline redan varit utflugen sedan många år.

– Jag flyttade ut som 15-åring när jag pluggade naturvetenskap på Nordviks gymnasium. Sedan dess har jag aldrig kommit hem igen.