Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jagad för att fotograferas – nu ska den vita älgen skjutas

Den vita älgen i de värmländska skogarna blev världsberömd. Men nu ska den skjutas. Anledningen är att den visat ett aggressivt beteende mot människor.

Älgen uppehåller sig i Edas kommun i Värmland och blev på kort tid en världskändis efter att kommunalrådet i Eda filmat den och spred sen filmen i sociala medier.

Sedan filmen spridits har också nyfikenheten spritt sig. Området kring Gunnarsskog, där älgen befinner sig, har befolkats av nyfikna besökare. Det har gjort den vita älgen oskygg och har blivit aggressiv mot människor. Vid ett tillfälle ska älgen sprungit över en kvinna när denne var ute och gick med sin hund.

TV: Här tar älgen sig ett dopp

Nu har polisen beslutat om skyddsjakt på älgen, något som kommunalrådet i Eda är kritisk till. Nu har kommunalrådet Hans Nilsson startat en namninsamling för att rädda älgen.

– Jag skulle vara jätteglad om jag bodde där och hade honom i närheten. Det här är en av de största turistattraktionerna vi har i Västervärmland och att ta livet av den vore ju jätteförfärligt, säger Nilsson till Aftonbladet.

Polischefen i Arvika säger dock att ortsborna inte vågar gå ut på grund av den aggressiva älgen.

– Det här är inget husdjur, även om många verkar tro det. Älgen kan upplevas som tam men den har kvar sina naturliga instinkter. Det kan uppstå situationer där tjuren känner sig hotad och gör utfall, säger han till tidningen Svensk Jakt.