Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jagar mark där tältläger för asylsökande kan anläggas

Nu överväger regeringen att anlägga tältläger som tillfälliga asylboenden.
Samtliga kommuner har fått en förfrågan om vilka markområden man har som skulle kunna användas.
– Spontant känns det lite konstigt med tältläger om det skulle komma en massa snö, säger Gunnar Åberg, säkerhetschef vid Sundsvalls kommun.

Annons

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som på regeringens uppdrag sänt ut en förfrågan till samtliga kommuner.

Brevet skickades ut i slutet av förra veckan.

MSB efterlyser sammanhängande markområden i storleksordningen 10 000-40 000 kvadratmeter som ägs av kommunen eller någon privat fastighetsägare.

Myndigheten vill vidare veta om det finns möjlighet till bygglov på marken, om den är beredd för byggnation, om det finns anslutningspunkter för VA och el.

Man undrar också hur kommunen ställer sig till att bevilja bygglov för flyktingboende i tält för 500-1000 personer, och hur snabbt tillträde till marken kan ske.

Gunnar Åberg, som är djupt involverad i kommunens flyktingarbete, har inte tagit del av skrivelsen ännu.

– Det är möjligt att det blir stadsbyggnadskontoret som får ärendet på sitt bord. Sedan blir det koncernstaben som måste besluta hur vi ska ställa oss till förfrågan, säger han.

MSB har tillsammans med Fortifikationsverket redan inventerat statlig ägd mark som skulle kunna användas, men den räcker inte till och därför har man nu gått ut till kommunerna med denna förfrågan.