Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägareförbundet: Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen – korståget mot klövvilt verkar aldrig ta slut

Skogsstyrelsens korståg mot älgen – och numera allt klövvilt – verkar aldrig ta slut. I en nypublicerad rapport föreslår myndigheten att älgstammen ska halveras. Orsaken till det kontroversiella förslaget bottnar främst i att skogsföretagen inte får in tillräckligt med råvaror till sina pappersbruk och sågverk. De behöver mer råvaror och då behöver klövviltet, främst älgen, minska i antal.

Men hur har det blivit så här? Jo, det finns flera förklaringar. En är att avsättningarna till nyckelbiotoper och andra former av miljöåtgärder numera påverkar skogsbrukets förutsättningar ganska mycket. En annan är att markägarna under lång tid föryngrats med fel trädslag. På tallmarkerna växer mest gran. Därtill måste skogsbruket röja och gallra planteringarna på rätt sätt, vilket också ger bättre tillväxt.

Ansvaret för att se till att skogsskötseln fungerar ligger på Skogsstyrelsen. Myndigheten har både ansvar för produktion och miljömål. Men i deras rapport som handlar om hur man kan öka uttaget av skog saknas självkritik över hur väl myndigheten har lyckats med sitt arbete. Istället läggs all skuld på vår nationalsymbol älgen – som villigt ska offras på gransplantagens altare.

Vi kommer jobba för att våra medlemmar även i fortsättningen ska kunna se viltet i våra skogar som en resurs.

För Jägareförbundet Mitt Norrland är detta helt oacceptabelt. Förslagen riskerar att slå sönder en av världens bästa viltförvaltningar som bygger på ideella krafter, lokal delaktighet och medbestämmande. Det är genom att markägare och jägare tillsammans hjälps åt som vi fått bra inventeringar, planer för avskjutning, avskjutningsrapporter, kunskap om viltets hälsotillstånd, fungerande viltvård och mycket annat.

Allt detta arbete riskeras om Skogsstyrelsen, som inte har något ansvar för viltförvaltningen i landet, plötsligt ska tillåtas diktera villkor för hur viltförvaltningen ska fungera.

För det finns väl ingen som tror att tjänstemännen på myndighetens kontor i Jönköping vet mer om förutsättningarna eller de olika behoven för den lokala viltförvaltningen än de som bor där älgarna finns?

Jägareförbundet Mitt Norrland kommer inte acceptera detta. Vi kommer jobba för att våra medlemmar även i fortsättningen ska kunna se viltet i våra skogar som en resurs. Att jakten är väsentlig för landsbygden och att den har en viktig roll även i framtiden. Vi ser, tvärt emot Skogsstyrelsen, det lokala engagemanget och insatserna i viltförvaltningen som mycket värdefulla för utvecklingen av landsbygden och hela landet.

Vår utgångspunkt är att man måste utgå från människorna och naturens förutsättningar för att behålla en biologisk mångfald – och samarbeta för att komma dit. Inte enbart göra beräkningar på hur vi ska kunna producera mer skogsråvaror.

Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel