Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakttrion fällde varsitt lodjur – på en timme: "Helt makalöst att lyckas"

Ingen av dem hade skjutit lodjur tidigare.
Nu regnar jaktlyckan över vännerna Stefan, Nicklas och Pella – som fällde varsitt på bara en timme under jakten i Jämtland.

Läs också: Jaktbröderna tar sikte på sociala medier och film

I tisdags åkte Nicklas Ankarberg från Timrå till Jämtland, för att jaga lodjur tillsammans med vännerna Stefan Söderberg från Kälarne och Per "Pella" Edh från Jättendal.

Och redan andra dagen tog jakten fart – när de tre vännerna sköt varsitt lodjur på en knapp timme.

– Jag vet aldrig att någon har skjutit tre stycken i samma ring, har inte hört om någon som har gjort det. Jag har jagat häruppe sedan barnsben och det är svårt att fatta vad som har hänt, det är makalöst att lyckas skjuta tre, säger Nicklas Ankarberg.

Trion hade hittat tydliga spår intill ett berg – och det visade sig sedan att fyra lodjur låg uppe på berget.

– Det var från kaos till lycka. Vi hade spårat ett tag men inte blivit kloka på spåren, det var lospår bakom varenda stubbe skulle man kunna säga, säger Nicklas Ankarberg.

De hämtade unghundarna Smilla och Elin och ställde ut passkyttar.

– Sedan släppte vi hundarna och det tog bara 150 meter så var de ikapp katterna, och då var det full skällning, säger Nicklas Ankarberg.

Stefan sköt det första djuret, tio minuter senare var det Pellas tur och efter ytterligare en halvtimme var det dags för Nicklas. På 80 meters håll såg han lodjuret tillsammans med en av hundarna.

– Då ville jag inte skjuta för jag tyckte att hunden var för nära, den gick två meter bakom. Men sedan gick den upp på berget och katten hoppade upp i ett träd, och då gick jag in och sköt där.

Ingen av de tre skyttarna hade tidigare fällt lodjur.

– Det ska väl firas riktigt någon gång men just nu är alla trötta. Jag tror att alla låg nästan och sov på köksbordet när vi kom hem, men det blev en Sofiero i alla fall, säger Nicklas Ankarberg.

Länsstyrelsen har beslutat att 29 lodjur får skjutas under jakten i Jämtland, medan lodjursjakten i Västernorrland har avbrutits av Naturvårdsverket.

Läs också: Lodjursjakten i Västernorrland stoppas efter överklagande

Ett av de fyra tilldelade lodjuren hann fällas i Sollefteå innan jakten avbröts.

Tidigare artikel: Lodjur sköts i Timrå