Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med på tjuvjägarspaning från hästryggen

/
  • Städa vindskydd är en av naturbevakarens alla arbetsuppgifter.
  • En kikare är bra att ha för att kunna leta rätt på jägare eller identifiera djur på fjället.
  • ÖP:s reporter Karin Johansson tog sig också fram till häst.
  • Alf Kjellström äter en korvmacka och hästen får beta på lunchrasten.

Länsstyrelsens naturbevakare Alf Kjellström svingar sig vant upp i sadeln. Tillsammans med arbetskamraten Prins Trolle ska han ta sig en runda på omkring tre mil i trakterna kring Sylarna i Jämtland.

Annons

– Det är ett trevligt sätt att färdas på och du kan ha med dig mycket packning och sova borta. Det är många fördelar, säger Alf Kjellström.

Dagens tur går till två vindskydd som ska kollas till och städas. På vägen dit vadar den nordsvenska brukshästen Prins Trolle över vattendrag, klafsar i myrar och balanserar på smala spänger. Samtidigt hjälper han till att leta efter jägare.

– Hästen vet att där det är folk får jag vila. Den hör och känner doft som inte jag märker. Då känner jag att hästen drar åt olika håll, säger han.

Om de kommer ikapp någon som är ute på jakt kontrollerar Alf Kjällström att allt är i sin ordning.

– Jag tittar om de har rätt licenser, så att allt är grett och att de har rätt att jaga där de är. Det är normalt sett inga problem, säger han.

Träffar de på jägare som inte håller sig till reglerna kan Alf Kjellström ta ifrån dem deras vapen. Därefter hamnar ärendet hos polisen.

– Det kan vara att de har ett vapen de inte får bära eller att de tycker att det är fri småviltsjakt i Sverige och inte köper något jaktkort.

I sadelväskan finns ett par limpsmörgåsar med korv och en termos med kokkaffe. Det är en lagom matsäck för en dagstur. Ibland rider Alf Kjellström ut på långa uppdrag för jakttillsyn och då kan han vara borta upp till en vecka. Då bor han antingen i på fjällstation, i stuga eller tält.

– Har man tur finns det tillgång till packhäst och då kan man ha med sig jättemycket mat och utrustning. Det gäller bara att välja väg så man inte tar de blötaste områdena, säger han.

I Jämtland arbetar 16 personer som naturbevakare, men bara några få använder sig av häst i tjänsten. Arbetsuppgifterna varierar stort och de gör allt från att hålla lederna i fint skick till skyddsjakt. Alf Kjellström har varit i yrket under start 30 år och han har haft häst nästan lika länge. Oftast brukar han rida sin egen kallblodstravare Blixten när han är ute på jobb, men den här dagen fick ÖP:s utsände på fjället låna honom. I stället red Alf Kjällström hästen Prins Trolle som han hade lånat av en bekant.

Inga jägare sågs till under turen till Sylarna. Däremot stoppade Alf Kjellström en fyrhjuling och kontrollerade om föraren hade tillstånd att köra på fjället.

Vindskydden var i fint skick förutom ett dörrhandtag som måste lagas. Några vandrare stannade och klappade Prins Trolle. Det är inget ovanligt att folk reagerar på att han är ute med hästen.

– De flesta tycker att det är spännande. Jag tror inte att jag har mött någon som har varit negativ till det, säger Alf Kjellström.

Mer läsning