Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon byggde sitt eget ekohus på hjul

/
  • – Det är härligt att kunna odla sina egna grönsaker som man kan leva på sen under hösten så länge som det går, säger Katie Fransson.
  • – Jag har gjort allting själv men jag har haft väldigt många vänner som har hjälpt mig att bygga när jag behövt det. Utan mina vänner hade det inte kunnat bli någonting faktiskt, säger Katie Fransson.
  • Vedspisen värmde gott under året, men sedan några veckor tillbaka behöver Katie inte elda eftersom det är varmt ute.   Nu använder hon en gasolspis med ugn istället.
  • Katie Fransson trivs bra i sitt hus.
  • – Mycket är återvunnet, taket har jag fått, inte det mest ekologiska i tillverkning men det är begagnat, säger Katie Fransson. Bakom henne skymtar huset på hjul.
  • Katie Fransson i sitt kök.

Katie Franssons ekohus ligger strax utanför Åre. Med material som är bra för naturen, en del återvunnet och en del nytt, så har hon byggt sitt eget hus. Och vill hon byta omgivning, då är det bara att rulla vidare.

Annons

I en liten dunge, inbäddat i grönska, med grisar som närmaste granne bor Katie Fransson i sitt egenbyggda hus. Grisarna tillhör gården vars mark Katie bor på, där hjälper hon till ibland och tillsammans med familjen odlar de sina egna grönsaker.

– För några dagar sedan fanns ingen trappa så innan klättrade jag in, men nu har jag fått en, säger Katie Fransson och går in i sitt hus.

På ungefär 20 kvadratmeter ryms ett köken, vedspis, och ett sovrum i ett enda stort rum. Allt är välplanerat. Kökets två soffor och bord kan göras om till gästsäng, under den höga sängen finns det plats för förvaring och i taket finns möjligheten att torka växter. För disk och tvätt använder Katie regnvatten och dricksvatten hämtar hon på gården. Runt husknuten finns utedasset som Katie byggt.

År 2013 startade Katie sitt projekt med att bygga sitt egna ekohus på hjul. När väggar, tak och golv var klara så flyttade hon in, utan möbler och spis. Resten byggde hon klart under tiden och då med en tydligare bild av hur hon ville ha det. Inför varje nytt moment ritade Katie upp hur hon ville ha det och räknade på virkesåtgång.

Efter flera år av resor och flyttar tröttnade Katie på att hyra och bo på olika ställen. Hon ville ha sitt eget ställe. Men hon tyckte att det var dyrt att köpa och in i lånekarusellen ville hon inte. Då kom hon på idén med hus på hjul och satsade på det. Tidigare hade hon läst en kurs i självhushåll där läraren var snickare så med mycket teori och lite praktik om hur man reglar upp ett hus startade hon. Men det hon främst fick med sig från kursen var känslan av att allt är möjligt. Att det skulle vara ett ekohus, det var en självklarhet.

– Jag skulle aldrig vilja använda gifter i ett hem som jag ska bo i. Det känns jättedumt, särskilt om man ska bygga ett nytt hem. Så frågan är snarare varför inte eko, både för mig och för miljön, säger Katie.

Ett ekohus är enligt Katie ett hus som byggs med tanke på hur det påverkar miljön. Exempelvis så använde hon helst inte ämnen som tar väldigt lång tid att bryta ned eller om det är en stor process att tillverka materialet. Hon tycker att det är viktigt att ämnen och material inte är skadligt vare sig för hälsan eller för miljön.

– Jag har byggt så ekologiskt som jag kunnat, men man kan ju dra det längre såklart. Men jag har använt mycket återvunna saker och jag har fått en del grejer som jag kunnat använda på huset.

Väggarna är målade med färg som Katie blandat själv. Innerväggarna är vitmålade med äggoljetempera och ytterväggarna är gulbruna av roslagsmahogny som består av tjära, linolja och terpentin. Ingen plast har använts. Fönstren är tätade med lin och huset är isolerat med träfiberisolering som även det är bättre för miljön jämfört med andra sorter.

Katie har även förberett för el och framtida solceller, när allt är klart tror hon att omkostnaderna kommer landa på ungefär 100 000 kronor.

– Jag har inte haft någon el på ett år, mer än en förlängningssladd. Men på vintern är det ju inte alltid idealt, eftersom jag måste ladda telefon och dator med öppen dörr. Minus 30 är skitjobbigt faktiskt, säger hon och skrattar.

Att huset är byggt på hjul möjliggör att man relativt smidigt kan flytta på det. Katie har bott i sitt hus i över ett år, men på den nuvarande plasten har hon bott sedan i slutet av mars i år.

– Jag tror att jag kommer bo här ett tag. Men det är just känslan och möjligheten att kunna flytta sitt hus som jag tycker är härligt. Men det är nog ingenting jag kommer göra jätteofta.

Mer läsning