Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosionsartad brand i stor industrilokal med bilar

Brand utbröt i en industribyggnad i Rätan på fredagskvällen. Släckningsarbetet beräknas pågå hela natten.

Annons

Vid 20.15-tiden larmades räddningstjänsten om att det brann i en byggnad mitt emot Rätans camping.

Vid 21-tiden fanns uppgifter om att branden orsakat skador i en stor lokal med bland annat bilar och att en bil kan var värd runt 1 miljon kronor.

Det är företaget Vedex industribyggnad som brinner och byggnaden bedöms inte kunna räddas. Räddningstjänsten är på plats med styrkor från Rätan, Åsarna och Svenstavik.

Kraftiga explosioner har hörts från brandplatsen och de sätts samman med gasflaskor som förvaras i lokalerna.

– Det brinner för fullt och det är en fullt utvecklad brand i själva fabriksbyggnaden, säger Teresia Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten när LT talar med henne vid 21.20 på fredagskvällen.

– Vi försöker skydda omkringliggande byggnader och garage samt kontorsdelen och fikarum.

Vedex producerar och paketerar vedträn och intill byggnaden finns stora vedupplag. Ytan är i storleksordningen 1 500-2 000 kvadratmeter.

Enligt Teresia Gustafsson var det en förbipasserande som uppmärksammade branden och slog larm. När räddningstjänsten var på plats slog lågor ut från byggnaden.

Uppdaterad 00.20:

Strax efter midnatt såg läget bättre ut än tidigare på kvällen och en del av även fabriksbyggnaden såg ut att kunna räddas, om än med skador av branden.

– Det har utvecklats åt det positiva hållet. Bedömningen just nu är att ungefär halva fabriksbyggnaden är uppbrunnen men den andra halvan står kvar, skadad men ändå kvar, säger Teresia Gustafsson.

Även byggnaderna runtomkring kommer att klara sig från lågorna.

– En vedlada, ett boningshus och ett garage – alla dessa byggnader har klarat sig.

Styrkan från Rätan blir kvar över natten och tidigt på lördagsmorgonen tas ett nytt beslut kring det fortsatta släckningsarbetet.

Uppdaterad 15:25

På lördagseftermiddagen började räddningstjänsten att avsluta insatsen.

– Vi har två man på plats just nu. En från Rätan och en från Svenstavik-Åsarna. Vår plan är att börja avveckla vår insats inom två timmar, säger Martin Jonsson, inre befäl hos Räddningsförbundet Jämtland.

Räddningstjänsten lyckades med flera av sina föresatser. Byggnaderna runt omkring klarade sig. Ungefär halva huvudbyggnaden står också kvar.

– Men det är mycket av det som är skadat också, säger Martin Jonsson.

Mer läsning

Annons