Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt björnen på hjul som tränar din jakthund

Hur en hund reagerar i skarpt läge kan vara svårt att träna. Då kan en fjärrkontroll och ett djur på hjul vara till stor hjälp. Möt permobjörnen som går på högvarv inför jakten.

Annons

Hur en hund reagerar på björn kan övas med hjälp av

Björn, älgkalv och ett vildsvin, alla tre på hjul. Det är vad som rullas ut ur Sten-Åke Rönnqvists släpvagn. Det står hundtest på agendan och hundägare från hela Jämtlandstrakten kommer körandes på den smala grusvägen upp till fäbodvallen ovanför Södra Rasten. I två hägn kan hundarnas reaktioner testas, både på älgkalv och björn.

– Det finns massor av fördelar. Man kan träna, berömma, prägla, träna kondition, träna inkallning. Plus att det är roligt. Bättre än att stå i en hundgård och vänta på jakt, säger Linus Hougland.

Läs också: Så räddar du livet på din hund med hjärt- och lungräddning

Han driver Brunnefjälls kennel och är initiativtagaren till just detta hundtest då han bjudit in Sten-Åke och hans fyrhjulade vänner.

Från hägnen hörs höga skall. Vid björnpermobilen står jämthunden Zita, 2 år. Hon blir inkallad av sin husse Andreas Andersson som berömmer och klappar med ömma händer.

– Det är vad vi kallar den magiska minuten, säger Sten-Åke Rönnqvist.

Det är under den magiska minuten som ägaren, efter att hunden börjat reagera på björnen, kallar in hunden och ger den beröm. Sedan är det dags för en ny rond mot permobilen som rullar omkring i hägnet. Bakom ett träd står Jan-Åke och bestämmer hur björnen ska uppföra sig med hjälp av sin fjärrkontroll.

Zita, 2 år, får beröm av husse Andreas Andersson efter att ha övat ståndskall mot björnen.

När Zita inkallas för andra gången får hon massor av beröm av Andreas Andersson.

– Det känns rätt okej. Hon var väldigt försiktig och blyg i början. Det är bättre att de bygger självförtroende och inte springer rätt på björnen. Men hon kom igång på slutet, säger han.

Zita andas tungt med tungan utanför och lutar sig mot sin husse. Hon verkar rätt nöjd att testet är över.

– Det här tar hårt på hundarna. De blir ordentligt trötta, säger Linus Hougland.

Läs också: Erica Jansson siktar mot Europa – sköt hem två medaljer i Nordiska mästerskapen i jaktskytte

Men en hund som inte visar några trötthetstecknen är Charlie, trots en runda både i älg- och björnhägnet. Den ettåriga Gonczy Polskin avslutade testet med ett bad i fågeldammen.

– Jag tycker att det gick jättebra. Är nöjd med hans stund i hägnet. Ville se hur han reagerar då han är lite blyg av sig, säger Sofia Nilsson, som är matte till Charlie.

Charlie, som ska ut på sin första älgjakt i höst, väcker reaktioner då det är en drivande hundras.

– Jag är nyfiken på hur det kommer att gå, om han kommer driva eller ställa.

Att det ligger mycket träning bakom är det inte något tvivel på. Inte minst att få inkallningen att sitta.

– Det är skillnad att träna så här. Allt kan sitta när man är hemma men när jaktinstinkten tar över blir det helt annat. Nu får vi ett tillfälle att verkligen testa, säger Sofia Nilsson.

Och visst finns det solskenshistorier från permobil-hägnet.

– Vi hade en hund i morse som var livrädd för älg. Han hade inte skällt på ett år och ägaren var orolig för hur allt skulle bli. Om det gick att ha kvar hunden. Men då hände det. Han började skälla på älgkalven. Så stort, säger Linus Hougland.

Sten-Åke Rönnqvist gömmer sig bakom trädet när han styr björnen mot den polska stövaren Charlie.

Sofia Nilsson och hunden Charlie, 2 år, förbereder sig inför älgjakten. Det ligger mycket träning bakom.

Jämthunden Tuva, 4 år, gör ståndskall mot den rullande älgkalven. – Att hon vågade tar vi med ut i skogen i höst. Allt handlar om positiva upplevelser, säger husse Carl-Fredrik Yri.

Linus Hougland anordnar hundtest för andra året i rad.

Mer läsning

Annons