Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Östersund kommer tomten med fallskärm

Vanligtvis brukar kanske tomten komma med släde och renar.
På Frösön utanför Östersund i Jämtland anländer tomtarna på ett lite annorlunda sätt.

Annons

Hundratals barn och vuxna har på julaftonsförmiddagen samlats på en snötäckt fotbollsplan för att vänta in tomten. Eller tomtarna rättare sagt, tre stycken är utlovade. Men det är varken släde eller renar man håller utkik efter på himlen, det är ett flygplan.

Systrarna Anna och Ebba Westin leker i snön. De vet vad som väntar, de brukar komma hit varje julafton.

– Det är roligt för att man får godis och springa i snön, säger Ebba Westin.

Tomtarna ska landa med fallskärm och de mest nyfikna barnen har svårt att hålla sig borta från det röda krysset som utmärker landningsplatsen. När klockan närmar sig halv tolv börjar de förväntansfulla ropen tätna och flygplanet dyker upp som en vit prick på den klarblå himlen.

När tomtarna landat får barnen godis. Det vet alla och från högtalarna måste man påminna att alla tre tomtar måste landa innan man får springa fram mot dem. När klartecken väl getts och alla tomtar är på marken är det rusningstrafik till godissäckarna. En av de populära tomtarna heter Håkan Schwartz. Han får ställa upp på kramar och idolbilder.

– Det har blivit som en tradition och så är det ju roligt, säger han.

Håkan Schwartz har hoppat ungefär 3000 fallskärmshopp genom åren (hur många av dem som är tomtehopp är däremot hemligt).

– Nu ska jag packa fallskärm och sen ska jag åka till Nordpolen, skrattar han.

Tomtekamraten Roy Penaber skämtar om att han har fått is i skägget, på 1500 meters höjd var det 18 minusgrader. Men klubbkompisen och fallskärmsveteranen Ulf Olsson tycker att det är rena barnleken och berättar om att det varit 30 minusgrader en julafton när han hoppade. Uppslutningen har däremot hållit i sig.

– Jag tycker att det är mer i år än många andra år, säger Ulf Olsson.

Han är glad de hade vädret på sin sida i år och att tomtarna faktiskt kunde anlända från skyn. Det är 45:e året i rad som Östersunds fallskärmsklubb anordnar tomtehoppningen och det är inte alla gånger de lyckats genomföra hoppet. Exempelvis var det regn det allra första året och tomtarna fick anlända till fots. Då fick fallskärmarna i stället fungera som godisförvaring.

Mer läsning