Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara vill få folk att tänka till om medmänsklighet

/
  • Sara Paulssons utekväll slutade med en tappad plånbok. Dagen efter byttes den till glädje när en hemlös man hörde av sig och hade hittat plånboken. Det fick Sara att skriva ett långt inlägg på Facebook om medmänsklighet.

Sara Paulsson tappade plånboken under en utekväll – dagen efter fick hon tillbaka den av en hemlös man. Händelsen väckte tankar hos henne och nu vill hon få andra att tänka till.
– Jag vill att folk ska förstå storheten i det, säger hon.

Annons

Det var i lördags kväll som Sara Paulsson, 23, hade varit ute och roat sig i centrala Östersund. På vägen hem tappade hon sin plånbok på Mittuniversitetets campusområde. Mitt i natten fick hon ett sms från en man som hade hittat hennes plånbok. Dagen efter bestämde Sara möte med mannen, för att få tillbaka sin plånbok.

– Strax innan vi skulle träffas skickade jag ett sms för att fråga var han bor, så jag kunde åka dit med bilen. Jag fick svaret "I have no home", säger Sara Paulsson.

Mannen, som inte var mycket äldre än Sara Paulsson, hade hittat plånboken när han var ute och letade pantburkar för att klara sitt uppehälle. Det visade sig att mannen är hemlös och sover vid järnvägsstationen om nätterna.

– Att någon som kanske inte har det jag har, eller andra har, ändå har kvar den här medmänskligheten, omtanken och hjälpsamheten. Jag känner att det här måste ut i media och få uppmärksamhet. Det finns så många människor som har negativa åsikter, säger Sara Paulsson.

Hade du väntat att du skulle få tillbaka plånboken?

– Nej, det hade jag faktiskt inte. Jag kände att den eventuellt kanske skulle hamna hos polisen till slut. Men jag tror att det finns fler än vad man tror som kanske bara skulle tömma den på allt som fanns i och sedan kasta den.

Men allt var kvar. Pengar, körkort, bankkort och en ring som betyder mycket för Sara Paulsson – allt fanns där. Mannen var inte ens speciellt intresserad av den hittelön som Sara hade förberett till den som hittade plånboken.

– När jag får tillbaka plånboken och ger honom hittelönen ser jag på honom att det inte var självklart att han skulle ta emot pengarna.

Sara Paulsson upplever att klimatet mellan människor i Sverige har blivit hårdare, att medmänsklighet inte är självklart hos alla.

– Jag har försökt tänka på det där och saken är att jag inte vill och knappt kan förstå varför det har blivit så här. Jag är 23 år och det var annorlunda bara när jag var yngre. Jag är uppvuxen i en värld där det knappt finns fördomar om andra etniciteter, religioner eller liknande - inte heller om hemlösa, alkoholister eller andra. Mina föräldrar har lärt mig att dessa personer också är människor – och att det är vad som räknas.

Mer läsning