Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisbelönade hjärtebilen Lill-Fia – ett lyckopiller

/
  • Det är många som hör av sig till Sofia Sannemo och vill köpa hennes rikligt utsmyckade Fiat 600. Men den är inte till salu. Däremot skjutsar hon gärna exempelvis nygifta brudpar.
  • Den hjärtprydda Fiaten Lill-Fia drar blickar åt sig var den än åker fram. Det vittnar ägaren Sofia Sannemo om:   – På bilträffen i Rättvik får vi champagne när vi åker runt med henne.
  • Till vardags är Sofia Sannemo sjuksköterska.
  • Blomlådan och koklädseln tror Sofia Sannemo är ett par av de bidragande anledningarna till att hennes Fiat 600 får såpass mycket reaktioner som den får när den visar sig.

– Har man en dålig dag åker man ut. Alla ler, vinkar och blir glada när de ser Lill-Fia, berättar bilens ägare Sofia Sannemo.

Annons

Den lilla Fiaten med en svansmotor på 32 hästkrafter, hjärtlack och spetsgardiner tog nyligen hem förstapris vid cruisingen i Strömsund. Dessutom har den alltid dragit blickar till sig på bilträffar, både i och utanför länet.

– I Rättvik är bilen välkänd och där har vi blivit bjudna på champagne när vi dykt upp. Jag hade inte räknat med att få sådan här uppmärksamhet med den, berättar bilens ägare Sofia Sannemo som bor med familj i Tullingsås strax söder om Strömsund.

Hennes bilintresse beskriver hon som måttligt.

Men när Sofia såg bilen i Östersund för första gången var det kärlek vid första ögonkastet. Hon bestämde sig för att om den blev till salu skulle hon slå till. Det tog ett par år, och 2009 annonserades den ut på sajten Blocket:

– Det var många som ringde och ägaren ville att det var någon på nära håll som skulle köpa den. Jag berättade att jag jobbade på hjärtenheten på sjukhuset och att bilen skulle passa mig så bra. Så jag fick köpa den, säger Sofia.

I sin personliga stil ser hon onekligen ut att höra ihop med bilen. Men stilen kom med bilen som hade sin stil redan när Sofia köpte den.

– Ja, det var en pensionerad man som köpt den i originalskick men som ville ”pimpa” upp den. En del blir lite besvikna när de får veta att det inte är jag som gjort det. Vi har mest hållit efter bilens skick, säger Sofia.

Fiaten, som fått namnet ”Lill-Fia”, saknar säkerhetsbälten och har en smula begränsat packningsutrymme. I skrivande stund är Sofia höggravid med familjens andra barn, så nu förbereds bilen för framtiden.

– Vi ska sätta på takräcke så vi har plats för barnvagn. Jag tycker faktiskt att bilen är ganska rymlig, men de som åker med tycker att den är trång. Det går lätt att åka fyra personer i den. När den var ny lanserades den faktiskt som den nya rymliga familjebilen, säger Sofia.

Mer läsning