Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Janne Havnö hittade 50 000 kronor i ett dike – får ingen hittelön: "Det är för jävligt"

Väskan som Janne Havnö hittade efter stora vägen i Idkerberget, Dalarna, i somras innehöll närmare 50 000 kronor i kontanter.
Janne lämnade in pengarna till polisen, men någon hittelön har han ännu inte fått.
– Det är för jävligt, säger han.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Janne Havnö var ute och gick när han i slutet av augusti förra året fick syn på en gul väska i diket efter Landsvägen i Idkerberget.

– Det stod "tillhör Posten" på den, så jag trodde att en postbil hade tappat den. När jag öppnade väskan var den full med sedlar och mynt, berättar Janne.

I väskan fanns också ett antal kvitton från Apoteket Tallen i Vansbro, och Janne insåg snabbt att pengarna måste vara en del av bytet från ett inbrott där någon vecka tidigare.

– Jag hade ju läst i tidningen om apoteksinbrotten och biljakten i Idkerberget. Tjuvarna måste ha kastat väskan under flykten.

Janne lämnade in väskan på polisstationen i Borlänge och väntade sedan på att de skulle höra av sig angående hittelön.

När veckorna gick och ingen hörde av sig ringde Janne själv upp polisen, som då meddelade att han inte har rätt till någon hittelön.

– Polisen jag pratade med menade att när det är stöldgods så får man ingen hittelön.

Janne ombads i stället att själv ringa till apoteket och fråga om de var villiga att ge honom något.

Apoteket skickade i sin tur bollen tillbaka till polisen.

– Efter det har jag inte hört ett smack. Hade jag varit oärlig hade jag haft 50 000 kronor, men nu var jag ärlig och då får jag ingenting. Inte ens ett tack. Jag tycker att det är för jävligt.

Enligt Thomas Eriksson, nationellt ansvarig för polisens hittegodsärenden, är lagen som reglerar hittelön inte helt lätt att tolka.

– Gränsdragningen mellan hittegodslagen och stöldgodslagen är hårfin, men i det här fallet verkar det som att det är hittegodslagen som ska tillämpas. I osäkra fall går den före stöldgodslagen, säger han.

Hade tjuvarna grävt ner pengarna i skogen för att hämta dem senare hade fyndet betraktats som stöldgods, men om de tappar eller överger något ska det anses vara hittegods.

– Jag vet att det blir fel då och då, och det är på grund av det är så oklart. Polisen är bra på fall som förekommer ofta – i andra fall vet man inte alltid riktigt vad man ska göra.

Thomas Eriksson råder Janne att kontakta dalapolisen igen.

– Han ska gå dit och hävda att det är hittegodslagen som gäller. Sedan får polismyndigheten göra en bedömning.

Enligt rättspraxis är en skälig hittelön cirka tio procent av värdet på det upphittade.

– Det är ägaren som ska betala, och innan de får ut godset ska de lämna hittelönen till polisen. Annars ska de inte få ut grejerna, säger Thomas Eriksson.

Vad händer om de redan har fått pengarna?

– Då har man satt sig i en knepig sits. Det är inte alla som vill betala ut hittelön.

Mer från brott och blåljus:

Man misshandlades grovt med kastrull och kniv

Mamma inför rätta för kidnappning av barn – greps av polis i Spanien

Preemkunder skimmade i Sundsvall: "Det är bra om man skyddar sin kod"