Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägen ett hot mot deras idyll

På Spövägen i Södra Lundevallen bor många barnfamiljer. De har sökt sig dit för att det är lugnt, vackert och tryggt.

Nu hotas idyllen av den planerade järnvägsdragningen i området.

Annons

– Vi hade letat hus sedan 2005. Nu hade vi hittat det och flyttade in i september, berättar Matilda Nordström, som bor där med sin man Torbjörn och barnen Sebastian och Alex.

På samma gata bor Per-Olof Åsberg som också har två barn, Eddie och Arvid. Han har alltid velat bo i området och för två år sedan blev det verklighet.

– Jag har tyckt att det varit fint här ända sedan jag var liten. Här kan man åka skidor, jogga, åka kälke och pulka och barnen behöver inte vara rädda för trafiken.

Och det är lite Bullerbykänsla på gatan. Åt ena håller vätter den mot en liten skogsdunge med Indalsälven nedanför, på andra sidan ligger skog som avskärmar E4 som bara hörs som ett svagt sus i området. Genom den skogen ska järnvägen dras enligt ett av förslagen.

Familjerna är eniga om att den nordvästliga dragningen som kommunen inte längre har med i planerna är det bästa alternativet. Plus att låta regiontrafiken mellan Sundsvall och Härnösand gå längs den nuvarande sträckningen.

– Men frågan har politiserats och polariserats. På varsin sida står Kenneth Westberg (M), tidigare (S), och Ewa Lindstrand (S). Det är två pajasar som vill bestämma över oss och vi hamnar i kläm mitt emellan, säger Per-Olof Åström.

Att bygga ett Resecentrum vid Erikshjälpen tycker familjerna är en överloppsgärning för dit pendlar bara ett fåtal, och vem ska pendla om husen rivs. Inte heller förslaget att gräva ned järnvägen tror de på.

– De har ju inte gjorts i Sundsvall än så varför skulle det bli här, funderar Matilda Nordström.

– Och det här ligger på en rullstensås och det är vatten under, påpekar Per-Olof Åsberg.

Informationen från kommunen tycker de har varit dålig. Inför mötet var det bara annons i tidningen, något som många missade men en engagerad granne gick runt och berättade.

– Men vi fick inga tydliga svar på mötet. Ewa Lindstrand sa inget alls, säger Torbjörn Nordström som är besviken på kommunens agerande.

Annons