Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järnvägstationen snart till salu: "Troligt scenario att vi kommer överens"

Kommunen närmar sig ett köp av järnvägsstationen i Sundsvall.
Statliga Jernhusen som äger fastigheten kommer att ta ett beslut under våren.
– Inga beslut om försäljning är fattade, men vi för en dialog med kommunen, säger Daniel Boije, tillförordnad pressansvarig på Jernhusen.

■■ Följ nyhetsflödet om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Läs också: Kommunen kan köpa järnvägsstationen.

2008 tog kommunen ett beslut att börja utreda frågan om ett nytt resecentrum i Sundsvall där buss och tågtrafiken ska kopplas ihop.

Området vid järnvägsstationen ägs av Jernhusen och företaget var i inledningsvis tänkt att ingå som samarbetspartner. Men sedan ändrade sig företaget och vill inte vara med och utveckla ett resecentrum i Sundsvall. ST har tidigare berättat om att Jernhusen inte ser Sundsvall som en tillväxtort och nu verkar en försäljning inte vara långt borta.

Läs också: Sundsvall döms ut som tillväxtort.

– Inga beslut är fattade än men ett troligt scenario är att vi kommer överens om en försäljning under våren. Det har varit en lång resa det här och det finns många frågor som fortfarande måste lösas, men nu är både vi och kommunen sugna på att komma till en lösning i frågan, säger Daniel Boije.

Varför vill ni inte vara kvar i Sundsvall?

– Vi har en bra dialog med Sundsvalls kommun, men om vår syn och deras planer på hur det nya resecentret ska se ut och fungera inte stämmer riktigt är det bättre att kommunen får jobba vidare med sin helhetslösning.

Har ni satt en prislapp på fastigheten?

– Så långt har det inte gått. Än så länge är vi inte inne i några riktiga förhandlingar.

Viveca Norberg är projektledare hos Sundsvalls kommun och hon säger så här om diskussionerna med Jernhusen.

Läs också: Ingen byggstart aktuell förrän 2018.

– Vi har haft de här diskussionerna länge med dem, men när det gäller den här typen av samhällsprojekt så kan det ta tid. Vår ambition är att köpa byggnaden för att utveckla det nya resecentret, men först måste en förhandling genomföras och hur den slutar vet vi inte, säger hon.

Hur påverkas projektet ekonomiskt av att Jernhusen inte är med?

– Innan själva utformningen är gjord är det svårt att svara på då det inte finns några uppdaterade kostnadsberäkningar. Vi har avsatt 75 miljoner kronor för projektet och sedan går Trafikverket in som medfinansiär med drygt 50 miljoner till.

Hur långt fram är ni i planeringen?

– Vi är ganska klara med vilka funktioner som ska finnas och under året kommer vi att kunna presentera hur området ska utformas

När kan det bli en byggstart?

– Svårt att svara på. Vi vill gärna samordna arbetet med ombyggnaden av Landsvägsallén som ska ske 2018. Under 2016 tar vi fram nya skisser på hur det kommer att se ut och sedan ska en ny detaljplan tas fram.