Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järvsöfaks ordnade svenskt rekord

Det skrevs travhistoria på lördagen när 14-årige kallblodsidolen Järvsöfaks tog sin 183:e seger i karriären och blev därmed den mest segerrika travhästen genom alla tider i Sverige.

Det tidigare rekordet hade Sabin, som tränades av Stig Lindmark.

Jan-Olov Persson vann det historiska loppet med Järvsöfaks i finska Seinäjoki i Finland och det blev närmast lekstuga för den 14-årige hingsten.

Drygt varvet kvar tog Järvsöfaks över ledningen och kom i mål på 1.23,8/2 100 meter autostart. Belöningen var 60 000 svenska kronor.

– Järvsöfaks kändes fantastisk hela vägen, sade Jan-Olov Persson.

Nästa mål är att slå norske Alm Svartens nordiska rekord – den norske fantomen hade 183 segrar på sitt cv efter karriären. Nu är Järvsöfaks ikapp och det är meningen att den mycket populäre kallblodshingsten ska ta seger 184 på Bergsåker på annandag jul.

Järvsöfaks fyller 15 år vid nyår och det är sista året som han får tävla 2009. Han har sedan många år tillbaka dubbeljobbat som avelshingst med mycket stora framgångar.