Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättepopplarna i allén mals ner till flis och eldas upp

Den sista poppeln i allén har fallit.
Nu väntar transport och jätteträden blir till flis.
– De körs ner till Östrandsfabriken, säger Thure Järlehag.

Annons

De tjugotalet jättepopplarna i allén ner mot Vivstavarvs herrgård var gamla och genomruttna. De var helt enkelt en fara för allmänheten och därför gav länsstyrelsen klartecken till att de skulle fällas.

Det arbetet startade i förra veckan och nu har den sista poppeln fallit för specialsågens långa svärd.

Nu har de tunga jätteträden kapats upp och ska transporteras bort. Sista resan för de en gång så ståtliga träden blir några kilometer lång och går ner till Östrandsfabriken.

– Där delas de i en stor skruv som finns på fabriken, säger Thure Järlehag, väg och trafikchef vid kultur- och teknikförvaltningen.

Efter det så kommer popplarna att malas ner till flis och åka in i ugnen. På så sätt kan det bli så att träden sprider värme i Timrå. Detta eftersom överskottsenergin från Östrandsfabriken går ut på fjärvärmenätet.

Det var däremot aldrig aktuellt att de stora träden skulle användas som byggnadsvirke eller annat.

– Det är ingenting att ta hand om det där gamla poppelvirket. Efter det att det har blivit flis av träden så blir de uppeldade, säger Thure Järlehag.

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvalls Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!